Novi program pomoći

Stočarima i peradarima 37,5 milijuna kuna dodatnih potpora

Ilustracija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
22.02.2022.
u 23:35

Za potporu za proizvodnju konzumnih jaja predviđeno je milijun kuna te još toliko za proizvodnju mesa peradi

Zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 u i u ovoj godini, Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću nacrte prijedloga programa potpore stočarima i peradarima kao nastavak pomoći za one koji nisu ostvarili potporu krajem prošle godine.

Vrijednost obaju programa iznosi 37,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana u državnom proračunu, priopćili su iz ministarstva. Kroz program potpore primarnim proizvođačima u stočarstvu u ukupnoj vrijednosti od 31,6 milijuna kuna, za primarne proizvođače mlijeka osiguran je, tvrdi se, iznos od 9 milijuna kuna, tovljače junadi 5 milijuna kuna, uzgajivače goveda u sustavu krava-tele 3 milijuna kuna, uzgajivače krmača 5 milijuna kuna te proizvođače tovnih svinja 5 milijuna kuna.

Također, za potporu u sektoru ovčarstva i kozarstva osigurano je 2 milijuna kuna, sektoru konjogojstva 600.000 kuna, a za potporu za proizvodnju konzumnih jaja predviđeno je milijun kuna te još toliko za proizvodnju mesa peradi.

Ukupna vrijednost programa potpore sektoru peradarstva zbog usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uslijed Covid-19 iznosi 5,9 miijuna kuna, pri čemu je za gubitke zbog prisilnog smrzavanja i pada prodaje svježeg mesa peradi osigurano 3,9 milijuna te za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase 2 milijuna kuna, kazali su iz resornog ministarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije