PRIVATIZACIJA Domaći div zainteresiran za konsolidaciju vlasništva u susjedstvu

T-HT kreće u kupnju operatera u BiH

MAN-BIH-TXT.jpg
import
18.07.2006.
u 15:15

T-Hrvatski telekom među najizglednijim je kupcima dvaju susjednih operatera, BH Telekoma i HT Mostara. Njihovu je privatizaciju najavila nedavno vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Davna želja
Domaći je telekomunikacijski div zainteresiran za uključivanje, logična je nakana T-HT-a da konsolidira vlasništvo koje već ima u BiH. Kako smo proljetos pisali, T-HT se želi etablirati u regionalnog lidera i kupiti udjele u operaterima susjednih zemalja koje uskoro čeka privatizacija. Takvo pozicioniranje davna je T-HT-ova želja, no tek relativno nova poslovna odluka. Dosad je, naime, unutar grupacije Deutsche telekoma ulogu najvećeg šopingaša imao mađarski telekom, kojemu je bonnska središnjica davala jasne signale za kupnju. T-HT, doznajemo, promatra situaciju i u Sloveniji. No, kako je privatizacija u BiH vremenski najbliža, tako su se domaći čelnici prihvatili razmatranja.

T-HT je zainteresiran za tržište BiH, prije svega na onome dijelu telekom tržišta gdje je već prisutan kaže Alemka Lisinski, direktorica sektora za korporativne komunikacije T-HT-a. Tvrtka, naime, posjeduje 49 posto dionica Eroneta (tj. HT mobilne komunikacije), a ima suvlasništvo i u tvrtki HT Mostar. Zainteresirani smo postati većinski vlasnici i pozdravljamo odluku drugog suvlasnika, vlade Federacije BiH, da se ubrza privatizacija. T-HT se smatra apsolutno kompetentnom kompanijom, sposobnom da s maksimalnim potencijalom sudjeluje u privatizacijskom procesu telekoma i u ostatku BiH, sigurnom da može iznimno kvalitetno sudjelovati i na razini cijele regije nastavlja direktorica.

Poznajemo tržište
Prednost T-HT-a, smatraju u tvrtki, jest poznavanje tržišta i potreba korisnika i sl. Vjerujemo da naše kompetencije mogu nadvladati otegotne okolnosti onoga što se događalo na ovom području devedesetih godina zaključuje A. Lisinski.

A na istu bi se prednost poznavanja tržišta mogao pozvati i Mobilkom Austria, još jedan jak regionalni igrač. Njegov čelnik Boris Nemšić, jedan od najzaslužniji za uspjeh Vipneta u Hrvatskoj, uvijek je držao odškrinuta vrata prema ulasku na BiH tržište. Na javnom međunarodnom natječaju u susjednoj zemlji tako bismo ponovno mogli vidjeti poznata lica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije