Mreža nove generacije

Telemach prema Ookli ima najbržu 5G mobilnu mrežu u Hrvatskoj

Adrian Ježina
Telemach Hrvatska
13.04.2022.
u 09:04

Adrian Ježina: Ponosni smo što uz najbržu 10 Giga optičku mrežu, koju smo lansirali prije više od šest mjeseci, imamo sada i najbržu 5G mrežu

Telemachova 5G mreža, najbrža je u Hrvatskoj, a dostupna je u - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru kao i u brojnim manjim gradovima. Radi se o rezultatima analize Ookla Speedtest Intelligencea koji su mjerili srednje brzine 5G downloada i uploada u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2022.

5G signalom pokriveni su Istra i velik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku, pohvalili su se iz Telemacha.

- Ponosni smo što uz najbržu 10 Giga optičku mrežu, koju smo lansirali prije više od šest mjeseci, imamo sada i najbržu 5G mrežu. To je rezultat naših ulaganja u izgradnju i modernizaciju mobilne mreže što je prepoznala Ookla na temelju tisuća testiranja koje su pokrenuli korisnici putem Speedtesta. Danas Telemach ima najveći footprint brze 5G mreže te je naša najbrža 5G mreža dostupna za oko milijun hrvatskih građana, a ovaj broj svakim danom raste. Ovo pokazuje koliko smo ozbiljni u namjeri da u Hrvatsku dovedemo state of the art tehnologiju i ubrzamo pozicioniranje Hrvatske visoko na digitalnoj karti Europe - istaknuo je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha na jučerašnjoj konferenciji za novinare te dodao kako istodobno s izgradnjom najbrže 5G mreže, Telemach intenzivno radi na nadogradnji postojeće 4G mobilne mreže kako bi osigurao vrhunsko mobilno broadband iskustvo svim korisnicima.

Ježina je kazao, da kada se radi o brzinama, da su prosječne brzine u živoj 5G mreži blizu gigabitnim, a u tzv. polulaboratorijskim uvjetima i gigabitne. A do sada se u infrastrukturu i kompletnu transformaciju Telemacha, uložilo oko milijardu kuna od ranije najavljivanih oko 1,7 milijardi kuna ulaganja, naglasio je A. Ježina.

Po podatcima Telemaha, podatkovni promet u njihovim mrežama raste oko 30 posto godišnje, dok im je udio na mobilnom tržištu prema podacima HAKOM-a 20 posto.

Telemach Hrvatska inače kupio je Optimu telekom, fiksnog operatora, a sada ima 95 posto dionica tog telekoma te slijedi takozvani squeeze out odnosno istiskivanje preostalih dioničara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije