Ina

Tragovi kupca Inine dionice vode na Cipar

\'24.05.2004.Zagreb - Inina zgrada na Aveniji Veceslava Holjevca Photo: Boris Scitar/Vecernji list\'
Boris Ščitar/Pixsell
12.01.2011.
u 19:45

Cijena Inine dionice prešla je 3300 kuna, a ona nekim mirovincima više nije prihvatljiva za kupnju dionica

Cijena dionice Ine danas je na burzi porasla više od tri posto i došla na razinu od 3315 kuna. Mirovinski fondovi sada imaju 3,6 posto dionica Ine, a stjecanje udjela znatno je usporeno otkad je dionice počeo kupovati tajnoviti kupac na američkom tržištu koji je ponudio znatno veći iznos od 2830 kuna koliko su ponudili mirovinci.

Njihova cijena bila je pak 30 kuna veća od one koju je ponudio MOL, ali kroz privatnu ponudu, a koja se zatvara ovaj tjedan i nakon čega će se znati koliko je dionica MOL prikupio. Zbog sumnje da se je na američkom tržištu trgovalo za nečije ime, Hanfa je tražila da tamošnja Komisija za vrijednosne papire (SEC) istraži ima li povezane osobe iza kupca Ininih dionica.

Za sada je trag došao do Cipra, no još se ne zna, a možda i neće biti utvrđeno je li ta osoba povezana s primjerice MOL-om. Cijena dionice Ine koja je sada gotovo 500 kuna veća od one po kojoj su prvotno kupovali mirovinci, kako doznajemo, više nije prihvatljiva ni svim mirovinskim fondovima. No u svakom slučaju tvrdnja mirovinaca otprije nekoliko tjedana da će cijena Ine rasti, pokazala se točnom. No kupnja po sadašnjoj cijeni postaje ipak rizičnija.

Ključne riječi
INA

Komentara 4

Avatar guten_tag
guten_tag
20:21 12.01.2011.

tako je to u kapitalizmu . fondovi mogu prodati inine dionice i zaraditi 17 % , ni orali ni kopali a lovica je tu , na radost onih koji su već uzeli za vođenje fondova više od milijardu kn naknade . malo će pomoći i onima koji po sili zakona uplaćuju u mirovinske fondove . znam , sada će početi kuknjava kako su prodane \" naše \" firme , ma koga briga . država ima funkciju da donosi zakone i ubire poreze , biznis je u poduzetničkim rukama. polako , naviknut ćemo se mi na to . već su na zapadu naučili da rade za pola satnice koju su nekada imali .

HK
hrvat_knin
06:21 13.01.2011.

i ovo odlično pokazuje na kakvom stupnju razvoja smo mi hrvati, te koliko nismo spremni niti za ulazak u EU, niti za bilo kakvu ozbiljnu demokraciju: tekst o budućnosti najveće i daleko najprofitabilnije hrvatske tvrtke (hrvatske?), komentiran je jednim jedinim komentarom. a bilo kakav tekst o gotovini, thompsonu, uhićenju branitelja od strane srbije ili o dubokoj ljubavi izmedju severine i nekakvog novog poduzetnika isti čas komentirat će barem osam milijuna čitatelja. pa u kojem stoljeću mi živimo?

SI
sikert
08:01 13.01.2011.

sada bi mirovinski fondovi trebali prodati dionice i zaraditi jer vladu nije briga de li će MOL preuzeti većinski paket (neka Šuker odmrzne oročenih 12 milijardi iz središnje banke i kupi dionice). Dionice će možda još malo porasti a onda će padati i fondovi će tu izgubiti dosta novac, ne vrijedi im se kockati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije