Alarmantno: Pad stanogradnje na domaćem tržištu dodatno ugrozio drvoprerađivače

U drvnoj industriji već 6500 otkaza, još gore na proljeće

tvin
Dragutin Šantoši
08.10.2009.
u 16:54

Iako je u drugom tromjesečju pad izvoza iznosio 33 posto, nešto manje nego u prvom, vanjskotrgovinska bilanca u tom je sektoru i dalje u neznatnom suficitu od 70-ak milijuna dolara.

Za razliku od zapadnoeuropskih tržišta poput Njemačke ili Italije, koja već bilježe blagi oporavak, hrvatskoj se drvnoj industriji i dalje loše piše. U posljednjih godinu dana bez posla je ostalo čak 6500 radnika, oko 22 posto ukupno zaposlenih u toj djelatnosti.

Još će ih 2000, procjenjuje se, posao izgubiti do kraja godine, a najdublja se kriza, zbog zamrle domaće stanogradnje i drugih građevinskih radova, očekuje na proljeće, kada bi zbog pada prodaje piljene građe, osobito bukovih trupaca koji u drvopreradi čine 36 posto, te dugova drvoprerađivača moglo biti nesagledivih posljedica i za Hrvatske šume.

Još u suficitu
– Trenutačno se grade samo šoping-centri, koji od drvne industrije ne trebaju ništa. I dok se spašavaju trgovci poput Peveca kako ne bi otpustio 3000 radnika, a drži više od 70 posto kineske robe, nitko se ne pita koliko ih je drvna industrija već otpustila i koliko će još – kaže Zdravko Požgaj, predsjednik uprave Požgaj grupe.

Riječ je, naime, o industriji koja je lani ostvarila gotovo milijardu dolara izvoza i ima najveći potencijal rasta jer ima visoki neto-efekt – potpuno domaću sirovinu i pamet, a finalni proizvod poput namještaja ima sedam puta veću dodanu vrijednost od sirovog trupca.

Iako je u drugom tromjesečju pad izvoza iznosio 33 posto, nešto manje nego u prvom, vanjskotrgovinska bilanca u tom je sektoru i dalje u neznatnom suficitu od 70-ak milijuna dolara. No, samo na tečajnim razlikama izvozno orijentirani drvoprerađivači na godinu gube oko 400 milijuna kuna, dok državna potpora u ovoj godini drvoprerađivačima iznosi svega 60-ak milijuna.

Dodatnu pomutnju na inozemnom tržištu stvaraju Poljaci koji su devalvacijom zlota i do 40-ak posto postali i te kako opasna konkurencija, dok je na domaćem tržištu samo prodaja namještaja pala čak 43 posto.

Struja skuplja 35 %
Traženja da im Hrvatske šume snize previsoke cijene sirovine, a HEP struje, koja je u odnosu na lani skuplja 35 posto, zasad su uzaludna. Budući da se narudžbe i dalje smanjuju, teško da će itko od njih u nove investicije, a dodatno su opterećeni i kriznim porezom i povećanjem stope PDV-a, pa se s krizom sve teže nose i dosad najuspješniji poput TVIN-a, Spin Valisa ili Finvesta.

Pesimistični zbog činjenice da Vlada ne čini ništa kako bi im pomogla, iako su bazirani na prirodnom nacionalnom bogatstvu, ni Ivan Slamić ni Šime Svetin – čelnici Tvina i DIN Novoselca – nisu htjeli ništa dodatno komentirati. Nagađa se kako bi samo Tvin, koji je dosad većinu prihoda ostvarivao izvozom za švedsku Ikeu, do kraja godine mogao otpustiti 400 radnika.

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zagrepcaninb
19:32 08.10.2009.

I to je posljedica jake kune koja ubija izvoz.

AP
apolon
21:07 08.10.2009.

to nije jedina posljedica pre-jake valute toga je bio svjestan i sam guverner rohatinski u ožujku kada je neizravno priznao da je manje bitan koliki če biti pad B.D.P. od stabilnosti kune, mnogo gora situacija nastati če na proljeće (ra situacija nastati če na proljeće ( ako tečaj kune ostane nepromjenjen) kad če početi gosp.oporavak vrlo konkurentnih istočno -europskih zemalja dok če kod nas istovremeno jak tečaj kune dugoročno gušiti oporavak hrv. gospodarstva i zbog te činjenice stope rasta B.D.P. u hr. biti če jako - skromne

CV
citalac_vl
09:55 09.10.2009.

Sniziti tečaj domaćoj valuti da bi se povećao izvoz! To je komunustičkih gospodarstvenika i notorna je glupost. Kao prvo HR je još veći uvoznik nego izvoznik pa bi i uvoz repromaterijala sukadno s time poskupio i prelio se u trškove proizvodnje. I stime bi anulirali sve efekte jeftinije valute. Kao drugo pad tečaja domaće valute ima niz još drugih negativnih efekata od kojih je svakako pad kupne moći stanovništva i poskupljenje kredita. A to nije važno? Njemačka marka je uvijek bila jaka pa su svejedno bili (i ostali) prvi svjetski izvoznici. ASko hoćeš izvoziti moraš imati dobar proizvod, ako imaš slab nikakav tečaj neće ubijediti strance da kupuju tvoj loš proizvod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije