Podravka - OTP

U rukama imaju 10,64%, a mogli bi uzeti još

'pod 08 09 2008....koprivnica podravka- vremeplov....koprivnica snimio: josip maljak'
'josip maljak'
08.10.2010.
u 18:00

Doznaje se kako kako su se iskristalizirala barem tri moguća modela za rješenje spora, kako će o njima stavove zauzeti nadzorni odbori dviju strana te će biti priređen novi sastanak.

Jednostavna računica pokazuje da mađarska banka OTP neće lako pristati na Podravkin prijedlog razrješenja međusobnog spora u vezi s kreditom kojim je "pokriven" 10,64-postotni paket dionica na Malti. Koprivnička kompanija Mađarima predlaže neka se zadovolje tim paketom i odustanu od dodatnih potraživanja jer su ona određena nelegitimnim ugovorom, koji je predmetom pravosudnog slučaja u Republici Hrvatskoj.

Završna faza

Međutim, pristane li OTP na takav kompromis, odreći će se velikog novca. Mađari su, pojednostavljeno rečeno, za Podravkine dionice dali 246,2 milijuna kuna, odnosno svaku od 576.880 dionica platili su 427 kuna. Budući da je trenutačna vrijednost Podravkine dionice na Zagrebačkoj burzi 297 kuna, isti 10,64-postotni paket sada vrijedi 171,3 milijuna kuna.

Prihvati li OTP, dakle, Podravkin prijedlog, pristao bi na gubitak od 74,9 milijuna kuna ili oko deset milijuna eura, a za taj iznos mogao bi kupiti još 252.222 Podravkine dionice ili nemalih 4,65 posto udjela u koprivničkoj kompaniji. Upravo oko tih deset milijuna eura razlike već se mjesecima vode pregovori između dviju strana, a nedavnim dvodnevnim sastančenjem navodno su ušli u završnu fazu.

I dionice i depozit?

Doznaje se kako kako su se iskristalizirala barem tri moguća modela za rješenje spora, kako će o njima stavove zauzeti nadzorni odbori dviju strana te će biti priređen novi sastanak. Potankosti o tim modelima službeni izvori nisu željeli otkriti, međutim barem dva je moguće pretpostaviti s velikom vjerojatnošću. 

Prvi bi bio već spomenuti Podravkin prijedlog da Mađari uzmu dionice i odreknu se deset milijuna eura, što bi značilo da bi koprivničkoj kompaniji također vratili već položen depozit u iznosu od 6,2 milijuna eura.

"Maksimalistički" prijedlog vjerojatno su dali i Mađari - osim dionica i depozita, Podravka bi im trebala doplatiti razliku do deset milijuna eura.

Prema nekim naznakama, treći bi prijedlog mogao biti kombinacija ovih dvaju - OTP-u dionice i depozit, ali bez dodatnih potraživanja.

Ključne riječi

Komentara 14

VI
vidovit
17:28 09.10.2010.

Piše: Hrvoje Šlabek.Puno si nama PODRAVKAŠIMA štete napravil sa svojim pisanjem .POČNI PISAT ISTINU .Sve ono kaj si pisal \"za ili protiv \"godinama dolazi na naplatu.Ako imaš\" MUDA\" piši istinu.NEMOJ ZABORAVITI da Podravka ima sa današnjim danom 5236 RADNIKA .

VI
vidovit
18:51 08.10.2010.

DOKAŽE LI BAJIĆ KORUPCIJU U SLUČAJU PODRAVKE I MOL-A, UGOVOR SE PONIŠTAVA. Ugovor o kreditiranju Podravke koji se jamči dionicama INA-e, s obzirom na to da je kreditor OTP banka koja ima istog vlasnika kao i MOL, je vrlo sumnjivv treba ispitati, a da istragu pritom treba podići na razinu Europske unije. –

KO
kontras
02:30 09.10.2010.

he, he, i mađari imaju hrvatsku... samo je hrvati nemaju. kojih li naivaca 1990. na referendumu! e pa neka kusaju što su zakuhali. a za dvadeset godina jedino što će od hrvatske ostati biti će grb i zastava. sve drugoo zaboravite. naifci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije