SIJEČANJ - SVIBANJ

U turizmu posao našlo 12 posto više ljudi nego lani

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.06.2014.
u 12:05

Pokazuje se da je turistička sezona dobro pripremljena i da spremni dočekujemo špicu, kaže ministar Lorencin

Turizam polako razbuđuje domaće tržište rada. Od siječnja do kraja svibnja posao je na turističkim poslovima našlo 22.116 ljudi, odnosno 12,6 posto više nego lani u isto vrijeme. Novozaposleni kuhari, konobari, sobarice... čine, pri tom, 23 posto svih novozaposlenih tijekom tog razdoblja, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Inače, najviše ljudi, gotovo 16 posto, zaposlilo se kao konobar, njih 13 posto kao kuhar, šest posto kao sobarica itd.

- Podatak o porastu broja novozaposlenih od gotovo 13 posto u prvih pet mjeseci odlično se nadovezuje na nedavno objavljene podatke Porezne uprave o rastu prihoda u turističkim djelatnostima od 21 posto u prva četiri mjeseca - komentira ministar turizma Darko Lorencin.

- Upravo su ta dva pokazatelja vrlo ključni čimbenici kada govorimo o uspješnosti predsezone, odnosno cjelokupne turističke sezone, a dosad ostvareni rezultati pokazuju kako je turistička sezona dobro pripremljena i kako spremni dočekujemo samu špicu sezone - optimističan je ministar.

>> Crikvenički Jadran zapošljava 300 sezonaca

Komentara 2

PR
propalismoFranjoskroz
16:32 13.06.2014.

a pljuvali ste po Liniću što pečati hotele usred sezone.Zar stvarno mislite da je porast zapošljavanja stvaran i prihodi.Samo strah od zakona i fiskalizacija su tuo pdigli.Sad zamislite krađu u posljednjih 15 godina.....Spomenik Liniću...

LU
lutomirski
20:13 14.06.2014.

pa sigurnoi su se zaposlili svi oni koji traze posao...oko 500 tisuca...Linic je samo malo reda uveo u placanje, nista drugo, to nije drzavi nista puno pomoglo.pa ne ziovi drzava od krcmara i kumica sto zavrnu drzavu, Linic je isto nula kao oni svi koji se zovu ekonomisti, jer nemaju pojma kako se vodi drzava, i ja mogu uzimati miliarde kredita na racun drzave i onda skidati place, jedan koji govori da se mora sto vise stediti taj nema pojma o ekonomiji, treba se vise zaradivat i vise trositi, da bi se privreda stimulirala....to je fakat, ali oni vole svi da kradu i ostanu sto vise na teret drzave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije