Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Zapošljavaju samo tvrtke stvorene u proteklih 5 godina

slavica singer
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
10.04.2014.
u 20:15

Hrvatske tvrtke više ulažu u nove tehnologije od prosjeka EU, no s tom tehnologijom plasiraju manje novih proizvoda.

Bez malih i rastućih poduzeća nema preživljavanja ni novog zapošljavanja. Hrvatska nema alibi da ne zna što se događa u tom sektoru u EU, jer smo već 11 godina dio istraživanja GEM (Global Enterpreunership Monitor) – poručila je Slavica Singer, profesorica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, s okruglog stola magazina Banka pod nazivom “Mala i srednja poduzeća: Mitovi i floskule”. Da novog zapošljavanja u tvrtkama s više od 250 zaposlenika gotovo i nema, istaknuo je i Jurica Zrnc iz Hrvatske narodne banke.

– Nova poduzeća, mlađa od pet godina, nose gotovo sve zapošljavanje. Čak 15 posto ukupnih poslova godišnje se stvori i nestane u Hrvatskoj – otkriva Zrnc.

“Gazele” nose razvoj i u EU, no, za razliku od nas, njihovi su poduzetnici više motivirani za pokretanje posla kad im se za to ukaže prilika, dok kod nas to čine mahom iz – nužde.

– Postotak onih koji posao pokreću kad prepoznaju prilike u Hrvatskoj drastično je pao: sa 44 posto 2008. na 17,6 posto u 2013. U EU je taj udio 28,7 posto – iznijela je profesorica Singer podatke iz GEM-ova istraživanja.

Strah od promašaja, kaže, potiče visoka korupcija. U 2005. stoga smo bili jedina zemlja među uspoređivanima u kojoj je bilo više očajnih poduzetnika od optimističnih, Više od prosjeka EU gase se i poslovni projekti, no premda smo bolji po ulaganju u novu tehnologiju, s njom uspijemo plasirati manje novih proizvoda.

>>Čak 43% tražitelja posla 'prilagođava' informacije u životopisu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije