MUP odgovoran

Država je kriva što nije spriječila Benca da upuca Bušelića

denis bušelić
Ivo Čagalj/PIXSELL
03.02.2014.
u 16:12

Denis Bušelić policiji je prijavio da mu Vladimir Benac prijeti smrću. Nisu ga ozbiljno shvatili. Benac ga je upucao

Denis Bušelić dobio je spor protiv RH jer policija nije poduzela zakonom propisane radnje nakon što je prijavio kako mu Vladimir Benac, ratni vojni invalid, prijeti smrću. Benac je svoju prijetnju pokušao i ostvariti, upucao je Bušelića u nogu i nanio mu teške tjelesne ozljede nakon kojih je ostao invalid. Takvu je presudu u ponedjeljak na Općinskom sudu u Splitu donijela sutkinja Sanja Čule.

Država u roku od 15 dana treba nadoknaditi štetu Bušeliću, zajedno s pripadajućim kamatama. O visini odštete odlučit će vještvo koje će naknadno biti provedeno, nakon što presuda postane pravomoćna.

Bušelić je 20. travnja 2008. policiji prijavio kako mu prijeti smrću Benac, koji je dan ranije čekićem ozlijedio Nevena Andrića, koji ga je također prijavio. Policija nije izašla na očevid. MUP je u početku negirao prijavu, međutim Sud je ustvrdio kako postoji službena bilješka o prijavi prijetnje protiv Benca protiv kojega je podignuto 10 kaznenih i 27 prekršajnih prijava. Isto tako, MUP je pokrenuo disciplinske postupke i kaznio policajce za koje je utvrđeno da su učinili propuste u radu.

- Sud smatra da policajci nisu ispunili svoju obvezu ili su ih izvršavali nesavjesno i nemarno ili nepravodobno. Policija je propustila poduzeti mjere koje joj zakon propisuje. Nisu pronašli Benca, nisu mu pretražili stan, niti su s njim razgovarali – ustvrdila je Čule koja je zaključila da postoji uzročna veza između nedjelovanja policije i štete koju je pretrpio Bušelić.

MUP se branio kako opasnost ne bi nestala i da je policija postupala besprijekorno, što Sud nije prihvatio ističući kako je za očekivati da državna tijela poduzmu sve mjere koje im zakon propisuje kako bi spriječili štetu.

- Država nije zaštitila moj život! Policija nije ozbiljno shvatila prijetnju, a sud ga je propustio sankcionirati za ranije izgrede - poručio je Bušelić, dok njegov odvjetnik Leopold Aljinović ističe kako je skandalozno što je MUP pokušao zataškati slučaj, negirajući prijavu.

Benac je zbog pokušaja ubojstva Bušelića odležao 2 godine i 4 mjeseca u zatvoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije