Masakr u Sesvetama

Kazimir Dužnović osuđen na 40 godina zatvora

kazimir
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/13
14.05.2010.
u 11:12

Nakon gotovo deset godina riječ je o drugoj osudi na maksimalnu kaznu u Zagrebu. Mate Oraškić prvi je u Hrvatskoj bio osuđen na 40 godina zatvora zbog masakra u Palači pravde.

Kazimir Dužnović poslao je poruku da kad nemaš novca, staviš čarapu na glavu, uzmeš pušku u ruku i uđeš u banku u kojoj se ne libiš ni pucati. Ovo vijeće poslalo je poruku njemu i svim onim usijanim glavama, koje umjesto motike u ruku uzimaju pušku, da se to ne može tolerirati jer ćemo se pretvoriti u džunglu.

Opet bez emocija
Nije lako biti bez novca, ali ovako se ništa ne rješava – kazao je među ostalim Vladimir Vinja, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda obrazlažući nepravomoćnu presudu kojom je Kazimira Dužnovića (29) osudio na jedinstvenu maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Dužnović, koji je tako poslije Mate Oraškića, postao druga osoba koja je u posljednjih desetak godina u Zagrebu osuđena na maksimalnu kaznu, presudu i njezino obrazloženje slušao je bez ikakvih emocija.

Emocije nije pokazivao ni tijekom sudskog postupka u kojem se teretio za smrt mladog policajca Ivana Grbavca (24), pokušaj ubojstva petorice njegovih kolega, pljačku RBA banke, nedopušteno držanje oružja i općeopasnu radnju.

Sva ta nedjela, prema optužnici, počinio je lani 5. svibnja u Sesvetama. U sudnicu je doveden s lisičinama na rukama i nogama, malo prije 12 sati, a pri ulasku tek je jedva primjetno rukom mahnuo svojoj rodbini u sudnici.

Bankari tražili zrna
Obrazlažući presudu, sudac Vinja posebno se osvrnuo na istražni i predistražni postupak te brojne počinjene propuste.

– Obrana je u pravu kad kaže da je istraga bila traljava. Čovjeku pamet stane kad vidi da je posrijedi šest djela protiv života i tijela, a da se ne traži mišljenje sudsko-medicinskog vještaka o uzroku smrti. Nije nađeno zrno kojim je Grbavac ubijen, pa bilo da ga je ubio Dužnović ili da je ubijen u prijateljskoj vatri. Kakav je to očevid u kojem djelatnici banke nalaze dijelove zrna? Po prirodi stvari očekuje se da ovdje bude napravljen superposao, što nije bio. Ovo ne smijem napisati u presudi, ali ću reći: Ovdje je posrijedi to da je počinitelj nađen pa čemu se onda mučiti. No tako se ne radi. Tako ne smije raditi ni policija ni istraga – kazao je sudac.

Najveći prijepor u cijelom postupku bio je oko načina na koji je ubijen Grbavac. Vijeće je smatralo da je dokazano kako ga je ubio projektil iz Dužnovićeve puške koji se odbio od zida te ga pogodio u leđa.

– Nije sporna ulazna i izlazna rana, a kemijski sastav zrna isključuje policajce kao počinitelje. Da je ovo vijeće i u jednom trenutku dvojilo da je Dužnović ubio Grbavca, mi bismo ga oslobodili jer se ne upuštam niti sudim po pretpostavkama – kazao je sudac. 

Komentara 49

TO
tommycro
11:08 15.05.2010.

pardon, ispravka i EU patriot treba na lijećenje

TO
tommycro
11:10 15.05.2010.

slažem se sa eletričnom stolicom, ali ja bih mu dao prije 40 god teškog rada, a poslije toga smaknuće.

IS
istima
12:40 14.05.2010.

hah.... zbog ovakvih bi obnovio ona nekadašnja javna pogubljenja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije