VRT ZEMALJSKI

Čvarci

14.12.2005.
u 15:06

Čitateljica koja inače nema običaj nazivati novinare, izgara od znatiželje kakav komentar imam na uvozne čvarke odnosno nastavak iz prošle kolumne o tome kako smo "sve cent po cent, sve čvarak po čvarak, nabožali onih 1,2 milijardi eura na uvozu poljoprivrednih proizvoda". Oduševljena sam njima.

Iako ih volim, ne toliko čvarcima, koliko uvoznicima koji su nam uvezli baš ono što nam fali, pa makar to bilo ocvrto salo, a još više Austrijancima koji su ih proizveli i uvaljuju nam čvarke umalo po cijeni našega kulena, proizvoda baš za Europu, ali tek neiskorištena potencijala. Nedavno smo, snimajući kuharicu "Kolinjske delikatese" za serijal Kuhajte s Večernjakom na placu kupovali obične čvarke kako ih ne bismo morali sami cvrijeti. Jeftini, ukusni i lijepi. Mogli bismo raspredati zbog čega je jednostavnije uvesti i kupiti gotove čvarke, čak ne osobite kakve u nas znamo napeći, a ne kupiti "krpu" najjeftinije slanine koju Slavonci zovu sapunjarom i koja se godinama podvaljivala u razne kobasice, a povremeno čak bila hrana svinjama da se, otkako smo prešli na biljna ulja bez kolesterola, ne baca.

Kad nam je milije, neka plaćamo. Druga je stvar što mi toliko pričamo samo o kulenu kao o proizvodu više vrijednosti, što pričamo samo o uzgoju namjenskih pasmina svinja za proizvodnju kulena, a onda ostajemo bez valjda najjeftinijeg proizvoda, čvaraka. Za koje ne treba ni znanje ni tehnologija, nego špek, dobar kotao za pečenje, dobra vatra, tiskalica i banjica. I malo soli. Da posolimo čvarke i u glavu, da bismo se možda domislili ponekoj seljačkoj o zakonima tržišta. Ne po globalnoj makroekonomiji, nego po običnoj seljačkoj računici po kojoj se od jednoga smoka, pajceka za klanje naime, mogao dobiti tek kulen ili dva, a mnogo više manje kvalitetnih prerađevina, običnih kobasica, masti i čvaraka. Ali nama su svi kuleni, kao i svi čvarci bili isti. Eto sve do ovih austrijskih koji, navodno i četiri puta skuplji od domaćih, cijenom sustižu najnajhrvatskiji proizvod, ma bio kulen ili kulin.

Više bih se veselila makar radi vica i kolumne da ne gubimo vrijeme na jadikovkama kako će nam Europa uzeti kolinje, nego da brk mastimo i kulenima i čvarcima, a da čvarke bogme tako skupo prodajemo Austrijancima.

Želite prijaviti greške?