EU sankcije Rusiji

Gazprom izbacuju s tržišta kapitala, Slovaci odgodili primjenu

naftovod
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
08.09.2014.
u 21:50

- Ako zapadni avioprijevoznici budu morali zaobilaziti naš zračni prostor, to će otjerati u bankrot mnoge koji već sad imaju poteškoće u svome poslovanju - rekao je Medvjedev

Europska unija je večeras oko 21 sat usvojila drugi krug ekonomskih sankcija protiv Rusije, no odgodila je njihovu primjenu za nekoliko dana kako bi se uvjerila poštuje li Rusija primirje u Ukrajini koje je dogovoreno u petak u Minsku.

Prvotni plan je bio da nove sankcije stupe na snagu danas, no zbog prijetnje Slovačke da će uložiti veto, kao i sličnog opreza još nekoliko zemalja, pronađen je kompromis u obliku odgode početka primjene. Ne zna se točno kakve sankcije su dogovorene između 28 država EU, no na temelju nacrta koji su procurili u medije, pretpostavlja se da nove sankcije onemogućuju ruske naftne kompanije poput Gazproma i Rosnjefta da se zadužuju na europskim tržištima kapitala. Iako to još nije službeno potvrđeno, ova runda sankcija mogla bi pogoditi i Srbiju, gdje je Gazprom vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS) koja bi također možda mogla ostati bez pristupa financijskim tržištima EU. Gazprom je i sponzor UEFA-ine Lige prvaka, a to bi sponzorstvo također moglo biti poljuljano zbog najnovijih sankcija, iako se zasada i o tome samo spekulira i ne zna se pouzdano. A kao još jedan znak neizvjesnosti novog hladnog rata, u trenucima dok je unutar EU institucija trajala pisana procedura usvajanja novih sankcija, ruski je premijer Dmitrij Medvjedev u razgovoru za ugledne ruske poslovne novine Vjedomosti zaprijetio da bi Rusija u znak odmazde mogla zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplovne kompanije sa zapada.

Rusija prijeti zatvaranjem zračnog prostora

- Ako zapadni avioprijevoznici budu morali zaobilaziti naš zračni prostor, to će otjerati u bankrot mnoge koji već sad imaju poteškoće u svome poslovanju - rekao je Medvjedev. - Nadao sam se da će naši zapadni partneri biti pametniji. Ako bude sankcija vezanih uz energetski sektor, ili daljnjih restrikcija ruskog financijskog sektora, morat ćemo odgovoriti asimetrično - dodao je ruski premijer u razgovoru za Vjedomosti. Prema neslužbenim nacrtima odluke o novim sankcijama, zabrana financiranja u EU uvodi se za "pravne osobe osnovane u Rusiji, koje su u natpolovičnom javnom vlasništvu, a čija imovina prelazi 1000 bilijuna ruskih rubalja i čiji prihodi u barem 50 posto dolaze od prodaje ili transporta sirove nafte ili naftnih proizvoda". U prijevodu, to bi se odnosilo na najveće ruske naftne kompanije Gazprom Njeft i Rosnjeft, a potencijalno i na naftovodnu tvrtku Transnjeft. Izvori u Bruxellesu naglašavaju da se sankcije mogu brzo poništiti ako se primirje u Ukrajini održi.

Premijer Medvjedev tvrdi da Rusija može izdržati gospodarske sankcije zapada jer je i Kina izdržala sankcije koje je zapad uveo protiv te zemlje 1989., nakon pokolja na trgu Tiananmen. - Te sankcije bile su vrlo slične ovima koje su uvedene protiv nas. Pa pogledajmo, je li se kinesko gospodarstvo počelo slabije razvijati nakon toga? Nije. Jesu li promijenili kurs? Nisu. Jesi li uspješno gospodarstvo? Izvan svake sumnje - rekao je Medvjedev. Rusija je na prvu rundu europskih gospodarskih sankcija odgovorila protumjerom u obliku zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz EU u Rusiju, što može nanijeti štetu europskim poljoprivrednicima u visini do čak 5 milijardi eura, a ruski premijer se nada da će to potaknuti poljoprivrednu proizvodnju u Rusiji, koja je dosad puno više uvozila hranu i nije proizvodila dovoljno za svoje potrebe. - A zašto bi mi bili dužni cijelo vrijeme jesti inozemno voće? Trgovački lanci ranije nisu željeli ni pogledati naše poljoprivrednike. Ugodnije im je bilo raditi sa strancima i nisu mogli slomiti te sheme. No, sada moraju - rekao je Medvjedev.

>>U bivšoj vojarni dosad neviđeni sukobi NATO-a, Rusa i talibana

>>Rusija obećala odgovoriti ako joj EU nametne nove sankcije
 

Komentara 101

AT
Atlantis1
16:48 08.09.2014.

Par cinjenica, ako nekog zanimaju. Amerika je 2014 postala najveci svjetski porizvodac plina i americki plin je puno jeftiniji nego ruski. Problem je transport do Europe, no na tome se ubrzano radi. Do 2016 Amerika postaje najveci svjetski proizvodjac nafte. Americi jako pase da su se Eurpoljani uplasili energetske ovisnosti o Rusiji i da naravno traze alternativne izvore, znaci i americke. Vjerojatno Putin i KGB koji vladaju Rusijom ne razumiju ekonomsku situaciju u svijetu kad su se dali navuci na tanki led agresije na Ukrainu, koja ce vrlo vjerojatno vrlo skupo kostati. Bijeg kapitala i pad rublje to vec jasno pokazuje.

L0
luena 01
17:30 08.09.2014.

razumjem ja tebe spiro ,vi i danas dugujete Rusiji milijarde za plin,,pazi samo kad im bude manje novca a vi niste u mogucnosti platiti svoje dugove da ne ostanete bez grijanja...

KK
konj.kiki
16:27 08.09.2014.

Pod hitno prekinuti bilo kakove trgovine, pa i plin sa tim idiotom od Putina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije