Zakon unije

Propisi EU omogućuju svakome da traži azil, u RH ga je lani zatražilo 1075, a dobilo 25 ljudi

imigranti
Dalibor Urukalović/PIXSELL
08.11.2014.
u 00:10

Svatko tko stupi U EU može tražiti politički azil

Propisi EU obvezuju države članice da svakome tko stupi nogom na njihov teritorij dopuste da, ako to želi, zatraži politički azil.

Zbog toga ilegalni imigranti svakodnevno, primjerice, pokušavaju preskočiti visoku ogradu koja dijeli Maroko od Melille, španjolskoga grada na sjevernoj obali Afrike.

No, mnogi azil ne traže u prvoj zemlji EU u koju uđu, već biraju onu koja im se čini najboljom za život ili najotvorenijom azilantima, što su najčešće Njemačka i Švedska.

Prema Eurostatu, u Hrvatskoj je 2013. azil zatražilo 1075 osoba, najviše Sirijaca (195) i Afganistanaca (135). Odobreno je 25 zahtjeva.

>>Marokanac prije silovanja djevojci poručio: Let’s play

>>Selo koje se seli – U potrazi za kruhom odlaze u Irsku, Island...

Komentara 3

HA
harakiri
22:55 08.11.2014.

i tih 25 odobrenih zahtjeva je previše

Avatar spira
spira
21:44 09.11.2014.

Novi propis EU-rupe da toster može da peče hleba samo sa jedne strane, Odnosno jednostrani tosteri . I snaga Fema za kosu moraju biti slabiji jer su previše bučni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije