S uglednoga Međunarodnoga ocjenjivanja mesa i proizvoda od mesa u Gornjoj Radgoni održanoga potkraj svibnja stigla je izuzetno važna vijest: sušena i dimljena slavonska domaća slanina Galović proizvođača Kulina d.o.o. osvojila je zlato, a njezin vanjski izgled, izgled i boja prereza, tekstura, miris i okus ocijenjeni su najboljima u konkurenciji.
Upravo dok se priprema još jedna, obnovljena Večernjakova kulenijada, na kojoj je Galović, među ostalim, osvojio i pehar “Ivo Lajtman” za postojanu kakvoću, ova je vijest to vrednija što podsjeća na bitku za zaštitu kulena, ali i brojnih drugih tradicionalnih proizvoda od mesa. Tu je, na žalost, unatoč višegodišnjim nastojanjima, učinjeno vrlo malo, a jedan od rodonačelnika zaštite zemljopisnog podrijetla u nas upravo je Galović, inače i jedan od dužnosnika Origina, međunarodne organizacije koja se time bavi.
Povod koristimo i da podsjetimo kako je Galović u Zagrebu otvorio i posebnu prodavaonicu za birane nacionalne proizvode, ponajprije slavonske. No osim proizvoda – pisali smo, primjerice, o slavonskoj masti kao delikatesnome namazu – Tomica Galović, predstavio nam je i dio svoje nove, također zaštićene ambalaže. Osobito je zanimljiva drvena ambalaža koja elegantno omata kulenovu seku, da bi se potom pretvorila u – dasku za rezanje koja ima i svoj (izvrstan!) nož za rezanje. Koristan i zanimljiv dar izum je prije dvije godine zlatom ovjenčan na sajmovima Eureka u Bruxellesu i Iena u Nu00FCrnbergu. Kreator Brane Bandelj zamislio je da daščice tvrde kuhane bukovine na kojoj se može rezati spoji kožom, koju je u međuvremenu zamijenio platnom, kako bi se moglo prati. Njegova tvrtka Pelar, iz Duplja u Sloveniji, specijalizirana je za ambalažu od papira, kartona i drugih prirodnih materijala te ovakvu drvenu dasku za rezanje nudi za boce, suhomesnate i druge proizvode.
Drvena daska za rezanje predmet je duge tradicije, a ni danas nije otkriven materijal koji bi joj konkurirao. Drvo se jednostavno održava, samo vodom, a izlučuje smole koje sprečavaju razvoj bakterija. Nož se izbjegava darivati, jer to navodno donosi nesreću, pa je zamišljeno da se i ovaj darak simbolično otkupljuje kovanicom odnosno umeće u dasku-ambalažu.
Večernjakova kulenijada 17. srpnja u Vinkovcima
Udruga proizvođača Slavonski domaći kulin-kulin uz partnerstvo i medijsko pokroviteljstvo Večernjega lista organizira 26. Večernjakovu kulenijadu. Uzorci slavonskoga domaćega kulena-kulina ocjenjivat će se u dvjema kategorijama. Za ocjenjivanje tržnih proizvođača mogli su se od 1. do 10. srpnja prijaviti svi proizvođači koji imaju legalnu proizvodnju (registriran objekt za preradu), odakle će se izravno uzorci i uzimati. Za natjecanje u skupini proizvođača slavonskoga domaćega kulena/kulina za vlastite potrebe mogu se prijaviti svi ostali proizvođači. Uzorci njihova slavonskoga domaćega kulena-kulina za ocjenjivanje na Večernjakovoj kulenijadi primat će se 17. srpnja 2006. godine od 8 do 12 sati u Klaonici Bosut d.o.o., Vinkovci, Matije Gupca 46. Proizvođači čiji uzorci budu najbolje ocijenjeni dobit će medalje i diplome. Po tri prvonagrađena proizvođača u objema kategorijama bit će promovirani u Vrtu Večernjeg lista. Rezultati 26. Večernjakove kulenijade bit će proglašeni na završnoj svečanosti 20. srpnja 2006. godine u Vinkovcima.