IZLOŽBE Proteklog vikenda na Zagrebačkom velesajmu održane dvije međunarodne izložbe pasa

Haski Heart Breacker slomio srca Zagrepčana

vrt_haski_tx.jpg
import
29.11.2006.
u 14:33

Sibirski haski Ch. Heart Breacker Della Vanisella u vlasništvu talijanske uzgajačnice Della Vanisella najljepši je pas nedjeljne međunarodne izložbe pasa CACIB Zagreb 2006. na kojoj se u organizaciji Hrvatskoga  kinološkoga saveza proteklog vikenda na Zagrebačkom velesajmu natjecalo čak 1300 pasa u 200-tinjak pasmina iz 15 zemalja. 

Kako Zagreb ove godine slavi i 100. obljetnicu održavanja izložaba pasa,  Lomitelju srca   najljepšemu prema mišljenju američkoga suca Charlesa Trottera  pripala je i titula Zagreb Winnera (prvaka grada Zagreba), koja će se od ove jeseni tradicionalno dodjeljivati drugog dana jesenskog CACIB-a, kojim u Hrvatskoj u pravilu završava kinološka izložbena sezona. Dan prije održan je pak još jedan CACIB Zagreb 2006. s gotovo jednako toliko psećih ljepotana, a najljepši je Ch. Melodor Cath Me If You Can, američka akita Austrijanke Gabriele Thoma, koji je već stari znanac zagrebačkih, ali i drugih hrvatskih izložbi.

Graciozan Melodor, pasmine koju su donedavna zvali velikim japanskim psom i sudili mu u drugoj, umjesto u  petoj FCI skupini, blistao je na tronu, da bi ga kavalirski idućeg dana prepustio drugom ljepotanu. Tko zna kakva  bi, naime, bila završnica nedjeljnog CACIB-a,  da Melodorova vlasnica, jer je pas u Zagrebu osvojio sve što je mogao, idućeg dana nije odustala od natjecanja iako je bila prijavila i platila prijavnicu za psa. 

 Ponosna sam! Heart Breackeru je 7,5 godina. Nositelj je brojnih šampionata, četiri je puta bio pobjednik izložbe, više od 20 puta najbolji u pasmini... A ima i dobre gene. Njegov je otac prije dvije godine pobijedio na Europskoj izložbi pasa u Poznanu  govorila je vlasnica Lomitelja srca, kojoj nije silazio osmijeh s lica. Svi su se htjeli slikati sa slavnim  sibircem  pa dugo nije silazio s trona  ukrašena pobjedničkim peharom i vrećom hrane sponzora.

Melodoru, kojega je do trona doveo Ante Lučin, četiri su pak godine i već je luksemburški, talijanski, slovenski...  šampion. Proslavio se i na nedavnoj Svjetskoj izložbi pasa u Poznanu kao najljepši među akitama, a na Europskoj izložbi u Helsinkiju ove je godine bio drugi u svojoj FCI skupini. U Zagrebu je pobijedio i na proljetnom CACIB-u, a,  pitate  li vlasnicu Gabriele Thoma, nije ni prvi ni posljednji pas u njezinu vlasništvu s kojim slavi na zagrebačkim izložbama na kojima se već osjeća kao kod kuće.

Isto su govorile i engleska i nizozemska sutkinja Val Torgeskas i Ricky Lochs-Romans, koje nisu prestajale hvaliti metropolu, gostoljubivost i poznavanje stranih jezika njezinih stanovnika. Gotovo polovica sudaca koji su sudili na jesenskom CACIB-u  u Zagrebu su, naime, bili prvi put. 

 Izvanredno! Ljudi su tako prijateljski, a psi jednostavno prekrasni. U drugim je zemljama gotovo pravilo da se vlasnici drugoplasiranih pasa prepiru s vama i zahtijevaju bolji plasman za svoje ljubimce, a ovdje nisam čula nijednog prigovora. Kvaliteta pasa koje sam sudila doista je bez premca, a jedino iznenađuje što mnogo vlasnika uopće ne zna s njima  nemaju pojma o vođenju pasa u ringu  kaže Ricky Lochs-Romans. Bilo joj je, dodaje, najteže gledati lovačke pasmine. Nigdje nije vidjela tako čvrste i mišićave pse. No nekoliko joj je puta došlo da zamoli vlasnike: Ako ih želite voditi na izložbe, molim vas, dajte ih drugima. Oni su tu zbog vas, a ne vi zbog njih.

  Pravih lovaca  ionako nije bilo previše na nedjeljnoj izložbi. Sezona je lova kad vlasnici na terenu s njima imaju višestruko manje problema nego sa šminkanjem u izložbenom ringu. Daleko od gužve, svjetla pozornice i glamura, ne treba im čak ni povodac...

Želite prijaviti greške?