POZIVNICA Odsad će se nastarija među kulenijadama organizirati kako su to sami kulenari godinama tražili, a završnica će biti u Vinkovcima

Hoćemo li na Večernjakovu kulenijadu 2006.?

VRT-1-TXT.jpg
import
20.06.2006.
u 19:02

Večernjakova je kulenijada, najuglednije i najstarije natjecanje kulenara, pokrenuta 1980. godine na poticaj novinara i urednika Večernjeg lista pokojnoga Ive Lajtmana. Naravno, za zaljubljenike i hobiste. Tijekom više od 25 godina Kulenijada je nepobitno utjecala na održavanje tradicionalnoga proizvoda Slavonije, Baranje i Srijema, na podizanje njegove kakvoće i proizvodnje te na profesionalizaciju proizvodnje.

Na Večernjakovoj su kulenijadi izrasla ne samo brojna slična ocjenjivanja (kulenijade) i smotre od Osijeka, Otoka do Đakova te drugdje nego i zaštita zemljopisnog podrijetla slavonskog domaćeg kulena-kulina, profesionalni proizvođači i brandovi, pravilnici o proizvodnji suhomesnatih proizvoda u seoskim domaćinstvima, osnovane su udruge proizvođača itd. Nema sumnje da je, upravo zahvaljujući Večernjakovoj kulenijadi, kulen standardiziran, postao prepoznatljiv i popularan, predmet znanstvenih istraživanja, državnih poticaja i privatnih, poduzetničkih ulaganja.

Nije kulen bez razloga ostao u tome usamljen ocjenjivanje, nekad također Večernjakovo, samoborske salame, zahvaljujući naporima Zagrebačke županije, urodilo je županijskom robnom markom, a sva druga zamišljena ocjenjivanja uglavnom su u povojima, poput ocjenjivanja pršuta nego zato što je Večernji list, okupivši snažnu i poveću ekipu stručnjaka, entuzijasta i zaljubljenika te uloživši i nemali novac u svoju akciju, zanimljivu ponajprije čitateljima, "obavio predradnje" za to da se kulen-kulin danas i traži i proizvodi više nego ikad, kvalitetniji nego ikad.

Cilj Večernjakove kulenijada ostaje i dalje isti natjecanje u kakvoći i izbor najkvalitenijih slavonskih domaćih kulena-kulina. Međutim, natjecanje se bitno mijenja. Kako je u posljednjih nekoliko godina znatno povećana prozvodnja i prodaja slavonskoga domaćeg kulena-kulina, a više je proizvođača legaliziralo proizvodnju, pa više nije moguće, a ni opravdano, međusobno sučeljavati kulenove tržnih proizvođača, koji legalno proizvode i prodaju više stotina ili tisuća kulenova, i kulenove proizvođača koji, kao nekad njihovi očevi i didovi, proizvode kulen pretežito za vlastite potrebe.

Stoga se od ove godine na Večernjakovoj kulenijadi prvi put razdvaja ocjenjivanje kulenova koje proizvode tržni proizvođači od ocjenjivanja kulenova koje proizvode mali proizvođači.

Ocjenjivanje tržnih proizvođača Slavonskog domaćeg kulena/kulina Preduvjet za natjecanje legalna je proizvodnja slavonskoga domaćeg kulena-kulina. U ovoj se skupini proizvođači prijavljuju na natječaj objavljen u Vrtu 29. lipnja 2006. Povjerenstvo Udruge Slavonski domaći kulen-kulin i u članstvu se zadržava dobra tradicija stručnoga ocjenjivačkog suda Večernjakove kulenijade, a uvodi, odnosno vraća s početaka Kulenijade ono što su proizvođači dugo tražili posjetit će proizvođača, zabilježiti njegovu proizvodnju, koja je predmet natjecanja, te uzeti uzorak kulena za natjecanje.

Uzorak kulena reže se na dvije polovice, od kojih jedna ide na analize u Zavod za veterinarstvo u Vinkovce (kemijske, fizikalne, mikrobiološke), a druga na organoleptičko ocjenjivanje kulena peteročlanog povjerenstva. Svaki će ocijenjeni uzorak kulena biti fotografiran, a na ocjenjivačkom će listiću biti navedeni svi potencijalni nedostaci i mane proizvoda. Velika je novost što će članovi povjerenstva na dan moći ocijeniti najviše 30 uzoraka kulena.

Ocjenjivanje proizvođača Slavonskog domaćeg kulena-kulina za vlastite potrebe U ovoj skupini natjecat će se svi ostali proizvođači slavonskog domaćeg kulena-kulina. Proizvođač sam na ocjenjivanje donosi uzorak slavonskoga domaćeg kulena-kulina koji sam odabere (mjesto i vrijeme bit će objavljeni u idućem broju Vrta). Uzorak kulena također se reže na dvije polovice, od kojih jedna ide na analiza u Veterinarski zavod u Vinkovcima na provjeru na trihinelu, a druga će poslužiti za organoleptičko ocjenjivanje uzorka.

Organoleptičku ocjenu također obavlja peteročlano povjerenstvo, svaki ocijenjeni uzorak kulena bit će fotografiran, a na ocjenjivačkom listiću bit će navedeni svi nedostaci i mane proizvoda. Članovi povjerenstva na dan će moći ocijeniti najviše 50 uzoraka kulena.

Povjerenstvo za ocjenjivanje kulena Povjerenstvo za ocjenjivanje slavonskog domaćeg kulena-kulina čine priznati hrvatski stručnjaci. Trudili smo se da ono bude nastavak dobre tradicije, spoj iskustva i mladosti. Voditelj povjerenstva je prof. dr. sc. Krsto Benčević, zamjenik voditelja je mr. sc. Danijel Karolyi, a članovi su: Đuro Majurđić, vet. med., mr. sc. Marko Krznarić te predstavnik proizvođača kojega će imenovati udruga Slavonski domaći kulen-kulin.

Udruga Slavonski domaći kulen-kulin Udruga Slavonski domaći kulen-kulin osnovana je 22. studenoga 2002. u Vinkovcima. Temeljni joj je cilj očuvanje i zaštita tradicionalne proizvodnje slavonskoga domaćeg kulena-kulina i drugih domaćih mesnih proizvoda s područja Slavonije. Cilj udruge je i unapređenje proizvodnje, prodaje i promocije tih proizvoda te očuvanje tradicijskih običaja vezanih uz te proizvode. Udruga ima sedamdesetak članova, proizvođača slavonskoga domaćeg kulena-kulina i proizvođača svinja za proizvodnju kulena s područja cijele Slavonije.

Najvažniji projekti i aktivnosti udruge od osnivanja Izrađen je pravilnik o proizvodnji slavonskoga domaćeg kulena, pravilnik o nadzoru proizvodnje, kvalitete i označivanja slavonskoga domaćeg kulena-kulina, proveden je pilot-projekt nadzorne stanice za slavonski kulen, izrađena je studija za zaštitu izvornosti slavonskoga domaćeg kulena-kulina, održana su dva festival slavonskoga domaćeg kulena-kulina u sklopu kojih i dva stručna skupa na temu aktualnih istraživanja o kulenu itd.

Sjedište udruge je u Bošnjacima, Trg fra Bernardina Tome Leakovića 15, 32 275 Bošnjaci. Predsjednik udruge je proizvođač Vjenceslav Hruška, a tajnik Andrija Matić.

Želite prijaviti greške?