ČITAONICA Večernjakovo posebno izdanje Uskrsni stol

Hrenu, što si ljut?

VRT-IZD1-TXT.jpg
import
12.04.2006.
u 15:00

Gotovo je svaki tradicijski vrt imao mjesto rezervirano za (pre)sadnju samoniklog hrena. Korjenasti dio aromatične biljke Cochlearia aromoracia u prehrani se rabi odavno, ali gotovo isključivo zbog ljutine. Neki vjeruju da što ljući, to bolje pročišćuje krv ili makar sinuse, a neki se jednostavno prepuštaju užitku u palećem okusu tvari glikozid sinigrin. Ne računa li se izrazito ljut japanski hren wacabi, ta je vrlo hlapljiva tvar najizraženija iz svježe naribana korijena te se "živ" obično poslužuje sitno riban uz kuhane kobasice, šunku, kulen. O Uskrsu, dakako, uza "zadane" sir ili satricu, francusku salatu, majonezu, mladi luk, rotkvice, fina peciva, pogače i pincu.

Otkad se uzgaja podebeo, manje ljut, ali vrlo fino aromatičan hrenov korijen, tradicionalan par kuhanoj govedini ili kokošetini, prvome mesu odnosno slijedu na velikim gozbama kao što su svadbe primjerice, osvaja kuhinju sve jelo po jelo. Posebice zahvaljujući modernoj industriji, koja je uspjela sačuvati djelovanje i stabilizirati boju hrena u zanimljivim umacima, kombinirajući ga, poput zagrebačke Zvijezde, s klasičnom majonezom, laganom majonezom i dodatkom povrća. Otkriva se danomice da se od hrena od kojega se i doma umak i priprema s juhom može pripremiti izvrsna, vrlo nježna kremasta juha, čak i hladna. Da ga se bilo svježega naribanog, bilo već u umaku može dodavati drugim umacima, od rajčice, za pizzu primjerice, pa i holandski umak i bešamel.. Da se od hrena i začina može iskreirati zanimljiv preljev za mesne i povrtne, svježe i kuhane salate. Čak će i francuska salata s malo hrena postati otkriće.

Ne treba osobite hrabrosti da bi hren, svjež ili za one koji nemaju vrt ili im se ne da ribati i kuhati umak već u umaku kombinirao s jabukama, kruškama, kiselim ili slatkim vrhnjem, limunovim sokom, jabučnim octom, maslinovim ili suncokretovim uljem i tome slično. A kako se ponegdje rabe i zeleni listovi, možda i otud pristigne kakva maštovita zamisao.

Za ovaj vam uskrsni stol predlažemo da umjesto uobičajene šunke u kruhu komad već kuhane šunke ili pršuta premažete umakom od hrena te je s kuhanim jajima i hrenom umotate u tijesto i ispečete kao roladu, koja će se jednostavnije i slikovitije rezati. U svinjskim kotletima ili pilećim prsima možete zarezati "džepiće", napuniti ih umakom od hrena i uobičajeno ispohati ili popržiti. Dobrome rozbifu dat će notu više. Nareske prešane, pečene ili primjerice pureće šunke uvijte u rolade sa sirom izmiješanim s umakom od hrena. Koliko mogućnosti!

Želite prijaviti greške?