26.03.2011. u 12:00

Lagumdžijini potezi neodoljivo podsjećaju na Miloševićev koncept za Kosovo, BiH i Hrvatsku

Da bi se dogodio državni udar, ovo mora biti država. To je vjerojatno najbolji sukus cijele situacije u BiH koja je jedino međunarodno priznanje u tragičnoj epizodi posljednjih 20 godina dobila tek za film “Ničija zemlja”. Šaljivu, ali životno surovu istinu s početka teksta izrekao je nitko drugi do Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji i sam priznaje da nije neki osobiti zaljubljenik u ovu državu. No, za razliku od Dodika koji je do sada bezbroj puta iritirao ili možda čak i mazio javnost izjavama da će se Republika Srpska odcijepiti, prijeteći neustavnim metodama i mehanizmima, autori državnoga udara na BiH sada sjede u Sarajevu.

To društvo okupljeno oko vjerojatno jednog od rijetkih skoro doživotnih predsjednika partija na prostorima bivše Jugoslavije, a čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je to 20 godina, podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića s početka 90-ih. Najprije je Lagumdžija u dva navrata Hrvatima izabrao člana BiH Predsjedništva Željka Komšića. Slijedio je logični nastavak na ovim izborima i trebalo je ionako oslabljenu hrvatsku poziciju još dodatno oslabjeti. Prije svega otimajući hrvatske pozicije u vladama entiteta i države koji drže ključne gospodarske i političke resurse. U međuvremenu je i Središnje izborno povjerenstvo (SIP) reklo stop Lagumdžiji i njegovim pučistima. No, oni su samo odmahnuli rukom i već jučer nastavili donositi odluke u istim parlamentarnim domovima koje je osporio SIP. Ovo “krimopreuzimanje” vlasti neodoljivo podsjeća na sve što je Milošević radio na Kosovu šaljući policajce na cijeli jedan narod, a kasnije nastavio ratovima u Hrvatskoj i BiH. Nekada Beograd, a danas Sarajevo.

Ovaj dio Balkana nikako da sa sebe skine prokletstvo neuvažavanja manjih, sprečavanja majorizacije manjih i malobrojnijih te da nauči da su suživot i snošljivost jedini recepti uspješnoga, dugotrajnog mira. I upravo je najopasnije kada se krijući iza navodne višenacionalnosti jedna stranka navodno građanske opcije počne podjarmljivati najmanje, a u ovom slučaju Hrvate s većinskom potporom Bošnjaka. Lagumdžija Hrvatima određuje koliko im mjesta pripada, iako to Ustav određuje, sebe postavlja na mjesto da odlučuje tko će to biti, a to je suvereno pravo toga naroda. Stoga ne čudi što je i neku večer gostujući na HRT-u “promašio” ime navodnog predsjednika Federacije BiH Budimira nazivajući ga Ante.

A on je Živko, nije Ante. I SIP poruči da Ante – Živko nije zakonito izabran, što znači ni nova Vlada, a Lagumdžija i društvo nastave raditi po svome. Međunarodna zajednica cijelo vrijeme o svemu šuti i to je misterij koji nije jasan nikomu u Bosni i Hercegovini. Navodno pojedine strane administracije, prije svega Amerikanci, dali su mig Lagumdžiji da u Federaciji preuzme sve konce ignorirajući do kraja dva HDZ-a koja su odbacila njihovu “posredničku” ponudu o raspodjeli mjesta u vlasti i bez obzira što je u okviru hrvatskoga naroda čak 90 posto glasovalo za ove dvije stranke. Vodeće hrvatske stranke zbijene na mali manevarski prostor s pravom traže potporu Zagreba, a jučer su jasno i vodeće srpske stranke iz BiH SNSD i SDS poručile da su protiv Lagumdžijina koncepta države. Ne iz osobite ljubavi prema Hrvatima nego čisto iz pragmatičnih razloga jer bi sutra neki drugi Lagumdžija mogao s narodom čiji se udjel u stanovništvu približava 50% mogao i Srbima birati predstavnike u vlasti.

I to je ona karika koja nedostaje u lancu da bi stranci u BiH shvatili bit funkcioniranja ove zemlje. Tri naroda nisu neprijatelji jedni drugima, ali ih se ozbiljno konfrontira kada se pojave ustavolomci poput Lagumdžije, koji puzajućim državnim udarom udara protiv većinske hrvatske političke volje. Uz uprte oči prema Zagrebu i “savezništvo” sa Srbima, Hrvatima preostaje još jedan potez koji su najavili – Hrvatski narodni sabor. Za nadati se je da Hrvati na ustavno nasilje neće odgovoriti istom mjerom!

Ključne riječi

Komentara 27

MA
manoxxl
15:43 26.03.2011.

Titini su to učenici, a ne Miloševići. Banda crvena!

ZZ
zzbabac
15:52 26.03.2011.

Sa ovako stidljivim stavovima zvanicne Hr politike muslimani su samo dobili mig - teraj dalje.

DE
delamarina
11:31 28.03.2011.

Da se vratimo malo u istoriju,odlukom berlinskog kongresa da austrougarska zaposedne bih stnovnistvo je primilo sa podeljenm osecanjima ,katolici su je pozdravili iskreno,muslimani su bili utuceniali ipak protivni,jos vis od muslimana okupacija j pogodila srbe,,ustanak u bih organizovali su i izneli srbi,zbog njih su srbija i cg usle u rat s turskom i dovele u pitanje svoj opstanak,na tajnoj sednici 5.9.1875. resavalo se pitanjeda li ce srbija pomagati ustanak u bosni;mi smo silom naterani da sudelujemo u resenju toga pitanja inace je bosna za nas za svagda izgubljena.,vec prilikom okupacijedoslo je na nekoliko mesta do saradnje izmedju pravoslvnih i muslimana da se orrganizuje oruzani otporprotiv austrougarske,ustanak izbi 1881 kada je narodu upucen poziv za mobilizaciju,mostarska srpska opstina kao glavna u hercegovini uputi 22.11 svoj protest zemaljskoj vladi u sarajevu,zbog protesta srpska opstina je raspustena a svi clanovi oterani na robiju,austrija je dovukla 24.824 vojnika i 32 topa,ustanici su izdrzali 4 meseca. god 1882 ministar za bosnumadjar benjamin kalaj za 20 god vladavine je sprovodio svoju politiku da odvoji srbe od bih ,zabranjivao srpsko ime knjige ,obicaje i otezavao vezu srbije i cg.,narocito i da se poseje nepoverenje izmedju pravoslavaca i muslimana i izmedju srba i hrvata,dolazi do organizovanja srpskih opstina 5,12.1896 ,14 srpskih pstina predaje svoj prvi memorandum becu,iza dolaze jos dva 1897,1901.od 1899 dolazi do saradnje muslimanske i pravoslavne opozicije,protiv te borbe istupali su katolicipo vodjstvom sarajevskog biskupa stadlera i vodje pravasa sosifa franka iz zg,kao svoj zahtevza aneksiju bihi spajanje tih oblasti sa hr i dalmacijom,tako bi se stvorila pretezno katolicka drzava pored austrije i madjarske. da li je to stanje kojebi odgovaalo hrvatima ,naravno da ,na stetu muslimana i srba ,koreni su mnogo dublji a ne zadnji rat,u ostalom srbi iz bosne i hrvati u srednoj bosni nisu ratovali vec samo muslimani i hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?