Arsen Bauk:

'Moram tražiti ocjenu ustavnosti ako zaključim da odluka nije u skladu s Ustavom'

Arsen Bauk
Foto: Marko Prpić/Pixsell
19.08.2015.
u 18:02

Sasvim je sigurno da nećemo prijeći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim mjerama, što znači da će biti neprisilne mjere, rekao je Bauk

Ministar uprave Arsen Bauk, odgovarajući na pitanje može li kao ministar tražiti ocjenu ustavnosti odluke vukovarskog gradskog vijeća, rekao je kako ne samo da može nego to mora napraviti ako zaključi da odluka nije u skladu s Ustavom. Novinari su ga pitali do kada će u Vukovaru ostati dvojezične ploče.

– Ostat će na državnim institucijama dok za to budu ostvareni zakonski uvjeti, a prema zakonskim uvjetima na području te lokalne jedinice više od jedne trećine stanovništva treba činiti nacionalna manjina o kojoj je riječ. To govorim u kontekstu toga što je predsjednik gradskog vijeća rekao da se odluka ne odnosi na državne institucije – rekao je Bauk.

Na pitanje koga krivi za ovu situaciju koja je izazvala burne reakcije i u Hrvatskoj i u regiji, Bauk je rekao kako ne vjeruje da su ove reakcije burnije od onih iz 2013.

– Mislim da je malo neprecizno govoriti da je izmjenama statuta ćirilica izbačena iz Vukovara. Točno bi bilo da je ovim izmjenama statuta odgođeno uvođenje dvojezičnosti u gradu Vukovaru u nekim segmentima. I ocjena ustavnosti i zakonitosti te odluke polazit će od toga postoji li opravdanje za tu odgodu, je li ona razmjerna razlozima koje je naveo Ustavni sud ili se to moglo napraviti na bolji način. To će se analizirati kad dođe žalba. Ako kratki rokovi dopuste, tražit će se očitovanje vukovarskog Gradskog vijeća i na osnovi svega toga donijet će se odluka. Isti slučaj bit će i kad to dođe pred Vladu koja ima rok od 30 dana. Razmotrit ćemo mogućnost da sukladno članku 24. Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina država odnosno ministar uprave naloži neposrednu primjenu zakona u onoj mjeri i obujmu za koju bi donositelj odluke smatrao da odgovara stvarnom stanju u Vukovaru, a vodeći računa o pravima srpske nacionalne manjine i osjećajima većinskog hrvatskog naroda koji proizlazi iz činjenice da je došlo do agresije devedesetih. Ovako približno citiram odluku Ustavnog suda – rekao je ministar Bauk.

Novinari su ga pitali nije li izravna primjena zakona protivna odluci Ustavnog suda koja kaže da se zakon u Vukovaru ne smije prevoditi prisilnim mjerama do izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

– O tome sam i ja razmišljao. Sasvim je sigurno da nećemo prijeći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim mjerama, što znači da će biti neprisilne mjere. I drugo, stupanje na snagu pojedinih odredbi te odluke može biti usklađeno sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, do kada vrijedi mjera koju je izrekao Ustavni sud. Tako da ćemo o tome apsolutno voditi računa – rekao je Bauk i za kraj dodao da će pokušati relativno brzo definirati konačni prijedlog zakona i uputiti ga Vladi.

>> Patrijarh Irinej: Zlo su činili susjedi nama i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri

>> 'Zamislite situaciju da je netko u Jasenovcu '46. rekao da latinica ne smije biti u upotrebi'

Ključne riječi

Komentara 28

DM
dr_max
18:22 19.08.2015.

Sad će i u Dortmundu osvanuti Njemačko/Turske a u Parizu Francusko/Arapske ploče na državnim institucijama pošto tamo živi trećina dotične manjine. Moš mislit, nikad pa ni onda. Zar su onda i to nacionalističke države? Kako bi bilo da komšije i i etno businessman malo onako kako samo oni to każu, olade!

BA
bakulušić
18:49 19.08.2015.

Gospodin Bauk se nada da će mu se opet posrećiti kao sa referendumom o preferencijalnom glasovanju i broju birača u Republici Hrvatskoj. Neka proba no, Podravci kažu da nije svaki petek svetek.

MA
Majur
18:27 19.08.2015.

Treba ćirilicu uvesti onog dana kad veeeelika većina "domaćih" Srba hrvatsku kao svoju domovinu prihvati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije