U Hrvatskoj je meso kvalitetno! Mesna industrija radi po najvišim standardima koristeći se u proizvodnji višestruko provjeravanim i zdravstveno ispravnim kvalitetnim sirovinama, kako domaćim, tako i uvoznim – kazao je Branko Bobetić, direktor interesnog udruženja mesne industrije Croatiastočar, demantirajući pojedine medije koji kažu da je u nas meso higijenski neispravno i upitne kvalitete te da mesna industrija “truje” potrošače.
Neistinitim i neargumentiranim navodima među potrošače se uvodi nemir i zabluda. Nakon višednevne hajke, mesnoj industriji potrošnja je naglo pala, oko 7 posto, pričinjene su joj višemilijunske štete i narušen ugled, tvrdi Bobetić ističući da nikome u mesnoj industriji nije cilj da se nepravilnosti guraju pod tepih, već da se kazne krivci, ako ih ima. Sigurno je i da treba upozoravati na to, no anonimnim se pričama i paušalnim ocjenama baca sumnja na sve. Tražit će i sudsku zaštitu.
Na upit zašto sami ne prozovu one zbog kojih svi trpe štete, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu pri HGK, kazala je da se ni HGK, ni Croatiastočar, ni mesna industrija ne trebaju baviti istragama. Točno se zna što je čija dužnost od proizvođača do sanitarne, veterinarske, carinske kontrole ili Državnog inspektorata. Hrvatska mesna industrija je, tvrdi ona, vodeća industrija u RH koja zapošljava 12.000 radnika i ima ukupni prihod 10-ak milijardi kuna.
S velikim brojem proizvoda ostvaruje i pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu, a oni, tvrdi, nisu samo po EU standardima nego i američkim, kanadskim ili NATO-ovim. Iako ne proizvodimo dovoljno vlastita mesa, Bobetić ističe da renomirane mesne kompanije neće uvesti smrznuto meso starije od 2-3 mjeseca, a kamoli 10 godina. No, na žalost, nigdje ne piše da je meso koje je starije manje vrijedno.
Oni ne jedu to meso Ni Gavrilović kao ni Kerum ili Todorić a prodaju pravo smeće sa ostalim mešetarima i švercerima. A Hrvatsko meso je ispravno ali nije to šta uvoze,smeće staro i po 10 godina.