Izmjene zakona

Dio pravnika nezadovoljan ekspresnim izvlaštenjima nekretnina

ante šprlje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
06.03.2017.
u 17:04

Novi zakon uvodi institut privremenog rješenja o izvlaštenju, kojim strateški investitor odmah stječe pravo vlasništva

 Vlada RH prihvatila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade (ZION), a po kojem će RH i pojedini gradovi ubuduće moći lakše oduzimati privatne nekretnine ako su nužne za dovršetak strateških investicija. Uvodi se institut privremenog rješenja o izvlaštenju, kojim novi korisnik odmah stječe pravo vlasništva nekretnine. Vlada ili grad moći će ući u posjed i u slučajevima kada vlasnik ne želi prodati svoju nekretninu ili je nezadovoljan ponuđenom cijenom. “Građanin će dobiti svoj novac, a ako je nezadovoljan, neka ide u postupak”, rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje gostujući u studiju 24 sata.

“Nezadovoljstvo stranke neće spriječiti državu da oduzme nekretninu neophodnu za projekt koji će otvoriti 1000 radnih mjesta”, branio je ministar novi zakon. Dio struke ne dijeli Šprljino zadovoljstvo. Docent Frano Staničić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, član Radne skupine za izradu spomenutog zakonskog prijedloga, kaže da je novi ZION lošije rješenje od starog Zakona o izvlaštenju. “Procesni položaj vlasnika nekretnine prema novom je uređenju bitno lošiji, kaže docent Staničić.    

>> Opasno je i kad se pobornike tradicionalne obitelji blati kao zaostale primitivce 

>> Šprlje i pravosuđe od ‘najslabije karike’ do iznenađenja

Komentara 6

MA
marijaqwer
17:25 06.03.2017.

Izvlaštenje ne smije biti pljačka i otimačina . Ne možete nekome uzeti zemljište i platiti ga kao poljoprivreno tj po najnižoj cijeni , a potom na njemu graditi. Pošteno platite i tek onda izvlastite , a ne obrnuto.

Avatar Azriel
Azriel
18:06 06.03.2017.

Opa, A gdje je tu Ustav RH, u kojem piše da je privatno vlasništvo svetinja?

JK
ja-kan
18:22 06.03.2017.

Poslije ovršnog evo još jednog zakona kojim se ozakonjuje otimačina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije