eu daje odštetu?

Zbog sankcija Hrvatska u Rusiju ne može izvesti 7900 tona mandarina

mandarine
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
26.09.2014.
u 17:01

Lani je u Rusiju iz Hrvatske izvezeno mandarina za 1,5 milijuna eura

Najviše 7900 tona hrvatskih mandarina, koje zbog sankcija ove godine ne mogu biti izvezene u Rusiju, moći će biti prijavljeno za isplatu odštete iz proračuna EU, a iznos te pomoći bit će najviše 19,50 eura po stotini kilograma. Pokazuje to nacrt odluke koju bi ovih dana trebala službeno odobriti Europska komisija, a koju je Večernji list ekskluzivno dobio na uvid prije usvajanja.

Riječ je o odluci kojom se mandarine, klementine i naranče dodaju na listu proizvoda čijim uzgajivačima EU pristaje isplatiti izvanrednu pomoć kao odgovor na ruske sankcije. Hrvatska, prema nacrtu odluke, može dobiti tu pomoć za 7900 tona mandarina, što je broj do kojeg su stručnjaci došli na temelju godišnjeg prosjeka vrijednosti izvoza tog proizvoda u Rusiju u posljednje tri godine. Iznos koji uzgajivač mandarina može dobiti od EU varira od najviše 19,50 eura za stotinu kilograma ako je riječ o besplatnoj distribuciji (dakle programu dijeljenja po školama, bolnicama ili kroz humanitarne organizacije) do 9,75 eura za stotinu kilograma ako je riječ o bacanju mandarina.

U ovom drugom slučaju drugu polovicu od 9,75 eura trebala bi, prema zamisli EU, isplaćivati lokalna udruga uzgajivača. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ranije je izjavio da se u Hrvatskoj ove godine očekuje urod od oko 80 tisuća tona mandarina te da je za potrebe hrvatskog tržišta dovoljno oko 20 tisuća tona. Prema ministrovim tvrdnjama lani je izvoz hrvatskih mandarina u Rusiju bio na razini 3000 tona, što je bila vrijednost od 1,5 milijuna eura. Iz toga proizlazi da su hrvatske mandarine u Rusiju lani išle po cijeni od 50 eura za stotinu kilograma, što je dva i pol puta više od cijene koju će prošlogodišnji izvoznik u Rusiju dobiti ove godine od EU kao kompenzaciju za nemogućnost izvoza zbog sankcija Moskvi.

Foto: VLm

>>Jakovina i Petir u ratu oko zasluga za odštetu za mandarine

>>Petir i Jakovina 
u ratu oko mandarina kao Putin i Jacenjuk

Komentara 15

GI
giglibigli
17:24 26.09.2014.

čemu ta pomoć,voće i povrće nikad nije bilo skuplje u hrvatskoj nego ove jeseni a kao ne znaju kud bi s njime ili ga nabavljaju toliko jeftino da se trgovcima isplati mala prodaja po velikoj cijeni a što istrune na polici nije problem baciti kad su ga jeftino nabavili

Avatar Milimir
Milimir
17:28 26.09.2014.

Sad, mi je drago!

MA
marsovac
19:44 26.09.2014.

skinit cijene, u Hrvatskoj Hrvatske mandarine kao da su od zlata...............kod hrvatskih niskih placa do gotovo najskupljih mandarina po ducanima. Kad stvarno nemozete nista onda propadnite pokusajte sa krumpirima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije