'Podijeljena odgovornost'

Milanović o 'divljanju' franka: Ovaj tjedan ćemo Saboru predložiti rješenje

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
19.01.2015.
u 09:10

Ovo je situacija u kojoj Vlada mora djelovati – kazao je Milanović

Premijer Zoran Milanović danas je potpisao Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Uz njega, potpisivanju je prisustvovala i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Sporazum su potpisali gradonačelnici gradova Rijeke, Splita i Osijeka, Vojko Obersnel, Ivo Baldasar i Ivan Vrkić te zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, kao i predsjednici uprava javnih tvrtki HP – Hrvatske pošte d.d. i  Hrvatske elektroprivrede d.d. Alen Premužak i Perica Jukić te ravnatelj Poslovanja Hrvatske Radiotelevizije Boris Sruk.

– Ovo je prvi put da se Vlada angažirala na ovakvom projektu. Sporazum ne bi bio moguć bez gradonačelnika i zamjenice gradonačelnika Zagreba. Ovo je izrazito socijalna i izvanredna mjera. Radimo sve što je moguće da bi u krizi ljudima olakšali život i omogućili novi početak, kazao je Milanović.

Premijer se osvrnuo i sa situacijom oko tečaja švicarskog franka:

 - Katkad su vjerovnici odgovorni, a katkad obveze preteške. Vlada je već donijela zakon prema kojem je smanjila kamatne stope. Odgovornost je podijeljena, neću biti populist i kazati da su samo banke krive. Tijekom ovoga tjedna Vlada će Saboru predložiti rješenje kojim će se položaj ljudi s kreditima u francima poboljšati. Ovo je situacija u kojoj Vlada mora djelovati – kazao je Milanović.

Vojko Obersnel kazao je kako će ova mjera olakšati život građanima.

– Zadovoljstvo mi je bilo prihvatiti ovu mjeru. Ovo je prava gesta da pomognemo građanima kojima dajemo novu nadu – kazao je Baldasar.

– Ovo je više poruka nego stvarna materijalna vrijednost, ali važno je da smo pomogli najugroženijima – kazao je Vrkić.

– Zagreb se rado priključio potpisivanju ovog sporazuma. Zagreb je poznat kao izrazito osjetljiv grad s puno mjera za pomoć najugroženijima. Ova mjera neće riješiti sve probleme, no moramo uprijeti snage kako bi se povećala zapošljivost – kazala je Švaljek.

Podsjetimo, Vlada je na prošloj sjednici prihvatila prijedlog sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Riječ je o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili.

– Svjesni teškog stanja dijela građana koji su blokirani zbog dugotrajne krize, ova odluka bit će novi početak za oko 60.000 naših građana. Ovo je dobrovoljni sporazum kojem će pristupiti četiri velika grada, teleoperateri. Ovo je jednokratan otpis duga, ne može se očekivati da će Vlada ponoviti ovu mjeru. Mislim da smo pokazali socijalnu osjetljivost za one koji su najugroženiji – kazala je Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i istaknula da će se otpisivati dugovi do 25.000 kn prema tvrtkama u državnom vlasništvu i oni do 10.000 kn prema privatnim tvrtkama.

>> Antun Rupa: To je jednokratna pomoć. Vlada isključivo treba raditi na otvaranju radnih mjesta

Komentara 41

HR
Hrvatska3014
09:13 19.01.2015.

Po kojem kriteriju i sa čijim novcem? Vidi se novi alat za osvajanje birača, ali stvarno, sa kojim novcima? Od svih nas ili stranačkim?

HR
Hrvatska3014
09:16 19.01.2015.

Oprost dugova, manje kamate, stabiliziranje tečaja... Evo novih slogana za predstojeće parlamentarne izbore.

DA
Damdam
09:34 19.01.2015.

Pa ovo stvarno nije vise normalno !Otpis dugova ovo nije pomoc postenim gradjanima koi rade i porese za opstanak ,ovoje pomoc olosima i parazitima .Osobnosam dozivio dame covjek odbio da radi kod mene a znam da ima dugova do usiju .ta ista osoba svaki dan sjedi ispred seoseke trgovine i udara pivo za pivom i to sve na olovku ,pravo je ovovo pocjenjivanje onih ki oce radit i zaradit :ovakav potez zovese KO IMA DAJMU JOS KO NEMA UZMIMU I ONO STO IMA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije