BIVŠI KANCELAR

Miro Kovač posjetio Helmuta Kohla: 'Dovedena je u pitanje sama opstojnost Europske unije'

Helmut Kohl i Miro Kovač
Foto: MVEP
05.03.2016.
u 21:01

S Kohlom se složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom i migrantskom krizom nezadovoljavajući

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač posjetio je danas u njegovu domu u Ludwigshafenu bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, s kojim se, kako je rekao, složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom krizom nezadovoljavajući.

"Danas sam, u njegovu obiteljskom domu u Ludwigshafenu, posjetio Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog saveznog kancelara, velikog Europljanina i osvjedočenog prijatelja Hrvatske. Unatoč zdravstvenim tegobama Helmut Kohl bio je izrazito vedar i dobro raspoložen", rekao je Kovač.

Dodao je da se s "neumornim i možda najvećim Europljaninom današnjice" složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom i migrantskom krizom nezadovoljavajući te da je "dovedena u pitanje sama opstojnost Europske unije".

"Svojim građanima i svijetu Europska unija mora pokazati da je djelotvorna, da štiti efikasno svoje vanjske granice i da ima zajedničko rješenje. Potreban je angažman svih zemalja članica, ali pod europskom kapom. Moramo prestati djelovati provincijalno i napokon voditi svjetsku politiku", rekao je Kovač.

Dodajući da se izbjeglička i migrantska kriza može jedino riješiti ako se posveti njezinim uzrocima, naglasio je da "Europska unija mora u prvom redu humanitarno i razvojno pomagati na licu mjesta, u zemljama i regijama pogođenima ratovima i političkim krizama".

Kovač bi tijekom večeri trebao sudjelovati na tradicionalnoj dodjeli nagrada "Večernjakova domovnica" a tijekom jednodnevnog posjeta susreo se i s tamošnjim Hrvatima.

>> Kovač zaprijetio Pusić: Ništa od kandidature za UN nastavi li napadati i kritizirati Vladu

>> Zdravka Bušić zamjenica ministra vanjskih poslova Mire Kovača

Komentara 64

LO
lokun
23:55 05.03.2016.

Imalinade..... Porazene yugofašiste ne zeli nitko, porazeni yugofašisti pakiraju kuvere za otadzbinu i Remetinec. Hrvatska Hrvatska ide svijetu kojemu oduvjek pripada. Porazene yugofasisticke snage udaljavale su Hrvatsku od svijeta kojemu stoljecima pripada.

LO
lokun
23:49 05.03.2016.

Jos jednom zahvalio velikom covjeku i velikom prijatdlju Hrvatske. Ministre zahvali se u ime svih Hrvata gospodinu koji je stao uz nas kad nam je bilo najteze kao najveci drzavnik svijeta u to vrijeme.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
21:48 05.03.2016.

Helmuth Kohl je najveći prijatelj Hrvatske koji se ikad rodio. Kad on umre trebala bi cijela Hrvatska u kolonu po jedan na noge na sprovod. Eto toliko da se pokaže što je čovjek napravio za nas kad nam je bilo najteže, kad je postojala prijetnja našem biloškom ostanku on je bio taj koji je preokrenuo svjetsku javnost i doveo do međunarodnog priznanja. Nitko drugi nego baš on.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije