Nacionalni mediji jučer su se ''uhvatili za priču'', piše Šibenik.In, o plati koja je prozvana konkurentom najgoreg serviranja hrane u povijesti hrvatskog turizma – plitvičkog hamburgera.
U obranu plate stali su ponajprije zbog činjenice da se dogodila pogreška u prevođenju – plate zapravo nema, u pitanju je pijat, Crveni pijat, koji je degustacijsko jelo, a nikako bogati pladanj mesa.
Iz Muzeja grada Šibenika, koji upravlja tvrđavom gdje je ''plata'' servirana, poručili su kako je Crveni pijat sastavljen od čak šest autohtonih namirnica koje su proizveli lokalni proizvođači, a cijena za takvu deliciju, na obnovljenoj tvrđavi, a ne u restoranu, sasvim je primjerena.
''Sastojci u crvenom pijatu su pršut, suha pečenica, ninski šokol, namaz od pršuta, ovčji sir, pečene masline, kruh i maslinovo ulje, a u svakoj mjerici ima 25 grama. Sve skupa na tanjuru ima 15 dekagrama pa je cijena za takvo jedno degustacijsko jelo na tvrđavi s pogledom na top turističku destinaciju i više nego primjerena'', kazala je Vera Jergović Bolanča iz Muzeja.
Zaključuje kako je takva cijena bliža kvartovskom kafiću, nego top destinaciji na Jadranu.
>> Šibenska 'mesna plata' za 75 kuna sadrži nekoliko šnita pršuta, suhi kruh i drveni pribor
Nema tu ni plate ni tanjura,nema ni jela,košta pogled na top turističku destinaciju.15 dekagrama pogleda upisano u normativ.