Josip Juratović:

Njemačka ukida radne dozvole za državljane Hrvatske

Josip Juratović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
31.05.2015.
u 15:40

- Građani RH bit će ravnopravni europskim građanima na njemačkom tržištu rada - kazao je Juratović.

Zastupnik u njemačkom parlamentu iz redova socijaldemokrata Josip Juratović tijekom gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a kazao je da ima informacije da će se hrvatskim državljanima ukinuti radne dozvole u Njemačkoj.

- Dobio sam informacije iz dva ključna ministarstva, ministarstva za rad i ministarstva za vanjsku politiku,  da prijedlog Europske unije neće ići na raspravu u Bundestag, jer to više nije niti potrebno, nego da će ući u kabinet Vlade 17. lipnja i da će odluka biti pozitivna, jer su i jedno i drugo ministarstvo mišljenja da ne trebaju više neke posebne dozvole za građane Hrvatske nego da će biti građani Hrvatske ravnopravni građani Europske unije u Njemačkoj na tržištu rada - kazao je Juratović.

Njemačkoj će 1. srpnja isteći prvi rok za ukidanje ili produljenje prijelaznog razdoblja u otvaranju tržišta rada nakon što su prošle dvije godine od našeg ulaska u EU. Članice EU mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje radnika nove članice po formuli "2+3+2", što znači da ograničenje od dvije godine mogu produljiti za još tri godine te, uz opravdan razlog, za dodatne dvije.

"Bilo bi glupo da nosim njemačku nošnju"

Na pitanje bi li se nazvao asimiliranim Hrvatom u Njemačkoj, Juratović je rekao da se jednom u parlamentu predstavio kao "njemački poslanik hrvatskog podrijetla". - Ne identificiram se kao Nijemac sa njemačkom tradicijom. Bilo bi glupo da nosim njemačku nošnju. Nisam asimiliran, ali sam integriran - kazao je Juratović.

O svom usponu u SPD-u Juratović je rekao da je bio "idealan socijaldemokrat" jer je došao iz radničkog pokreta. Na pitanje o prosvjedima u Savskoj i na Markovom trgu kazao je da "nije dovoljno upućen u to" jer ne zna što branitelji traže.

- Imam osjećaj da netko s njima manipulira. Mislim da bi se branitelji trebali ugledati na Antu Gotovinu - rekao je Juratović o prosvjedu branitelja.

"Europska Hrvatska mora se distancirati od zločinačkih politika"

- Konačno društvo mora raspravljati o žrtvama, od 2. svjetskog rata do danas i da konačno žrtve dobiju pravdu - rekao je Juratović o raspravama o prošlosti u Hrvatskoj.

- Poslije 2. svjetskog rata je ona politička opcija koja je tu bila napravila probleme jer nije procesuirala zločine - kazao je Juratović i dodao da se "europska" Hrvatska mora distancirati od zločinačkih politika kako "komunističkog" tako i "fašističkog tipa".

>>Lustracija je nužna da bi se spriječilo iskrivljivanje prošlosti

Komentara 74

PR
propalismoFranjoskroz
15:30 31.05.2015.

Tko ce sad nahranit sabor,20 zupanija,200 gradova i 500 opcina, nek se pojedu sami....

Avatar juricamesko
juricamesko
15:20 31.05.2015.

evo veselja optimistu Grcicu i nesposobnom premijeru opet ce se drasticno smanjiti broj nezaposlenih. odose mladi skolovani hrvati u njemacku. jos jedan veliki uspjeh ove vlade

SH
srce_hrvatsko
15:29 31.05.2015.

A zanimljivo,navodio ga Aca samo na razgovor o jugo-regiji i tzv.ekstremnoj desnici.. o sudjelovanju RH u životu EU,povlačenju sredstava iz nje,kao ni o ekstremnoj ljevici i crvenoj opasnosti ni riječi.. E tako ti je to kad si 'podoban novinar'..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije