počeli razgovori

Podolnjak se sastao sa 6 zastupnika oko izbora novih ustavnih sudaca

robert podolnjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.02.2016.
u 13:02

Podolnjak kaže da cijeloj priči treba pristupiti vrlo pažljivo tražeći konsenzus, pa će konzultacije trajati do početka ožujka nakon čega će se raspisati javni poziv.

Parlamentarne stranke započele su prve razgovore u Saboru kako bi pripremile teren za raspisivanje javnog poziva za deset ustavnih sudaca te postigli konsenzus oko njihova izbora. Podsjetimo, dva su mjesta već od ranije prazna, pet njih mandat prestaje početkom lipnja, dok mandat još troje sudaca ističe do kraja godine. Prošle godine pokušalo se izabrati dvoje sudaca, no zbog 2/3 većine i odluke HDZ-a da ne sudjeluje u cijeloj priči, nije skupljeno dovoljno ruku za njihovo imenovanje.

Zbog toga se predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak sastao sa šestoro zastupnika iz HDZ-a, SDP-a, Mosta i HNS-a, a u strankama su, kažu nam, optimistični da će ovaj put uspjeti postići dogovor.

Podolnjak kaže da cijeloj priči treba pristupiti vrlo pažljivo tražeći konsenzus, pa će konzultacije trajati do početka ožujka nakon čega će se raspisati javni poziv.

– Kada načelno među ključnim političkim opcijama bude dogovoreno kako ćemo pristupiti tom postupku, tada ćemo na sjednici odbora i formalno raspisati javni poziv i krenuti u formalnu proceduru izbora. Ali htjeli bismo da to ovoga puta doista bude na način da unaprijed znamo da imamo široki konsenzus oko temeljnih pitanja kako pristupiti tom procesu – pojašnjava Podolnjak proceduru te dodaje da vjeruje da će se postići konsenzus jer se radi o budućnosti Ustavnog suda, koji, ako se sada ne bi izabrali suci, ne bi imao kvorum potreban za donošenje odluka.

HDZ-ov Davorin Mlakar kaže da su za sad započeli tek "vrlo neformalno razgovarati o tome kako najbolje pristupiti rješenju izbora 10 sudaca za Ustavni sud".

– Vjerujem da smo sposobni postići dogovor. Mislim da su svi svjesni značaja institucije i činjenice da više nema vremena odgađati dogovor oko izbora sudaca – tvrdi Mlakar te dodaje kako se još nije razgovaralo niti o kvotama koje bi pojedine stranke dobile unutar dogovora o izboru deset sudaca. S obzirom da se potrebnih 2/3 glasova svih zastupnika dosad pokazalo kao problem, jer od 2010. godine od kada je ta obveza propisana, nije izabran ni jedan sudac, Mlakar vjeruje da postoji mogućnost da se krene razgovarati i o izmjeni te odredbe, međutim, ne prije ovog pokušaja izbora sudaca.

– Objektivno sada za ovaj izbor za to nema vremena. Korektnije je i efikasnije je postići dogovor svih parlamentarnih stranaka i izabrati suce po postojećem zakonu – smatra Mlakar.

Isto misli i Robert Podolnjak, no naglašava da nakon što se izaberu suci Ustavni zakon svakako treba mijenjati, a u tome ga podržava i SDP-ov Peđa Grbin koji podsjeća da Ustavni zakon o Ustavnom sudu nije usklađen s Ustavom.

Govoreći o izboru sudaca, Grbin kaže da je sada na svim političarima u Saboru izuzetna obveza da ne dopuste da Ustavni sud ostane beu kvoruma u lipnju.

– Mi smo u klubu obavili razgovore, želimo sudjelovati u izboru, želimo postići da se izaberu dobri kandidati. To je naša obveza i u tome ćemo sudjelovati – kaže Grbin. Uvjet njegove stranke bit će, naglašava, da se izaberu najkvalitetnije kandidate.

– Ne želimo da to budu suci s kojima će se dogoditi kao u proteklom izboru, da ulijeću u neke mjere, da su dvojebene njihove kvalifikacije po godinama staža, da je dvojebeno jesu li falsificirali znanstvene radove. Trebali bi ovaj put izabrati kandidate koji su poznati hrvatskoj javnosti jer hrvatska javnost može znati što će od njih očekivati kada u Ustavni sud uđu. To bi trebao biti skup pravnika koji su postali poznati svojim radom, bilo u pravosudnim institucijama, kroz odvjetništvo, kroz upravu, politiku ili znanost – zaključio je Grbin.

>> Neformalni sastanak u Saboru: Zastupnici HDZ-a, SDP-a, Mosta i HNS-a razgovarali o izboru ustavnih sudaca

Komentara 2

D3
dylan 3
18:30 19.02.2016.

Ne želimo da to budu suci s kojima će se dogoditi kao u proteklom izboru, da ulijeću u neke mjere, da su dvojebene njihove kvalifikacije po godinama staža, da je dvojebeno jesu li falsificirali znanstvene radove.Novinaru svaka ti dala .

RM
rmd3
15:33 19.02.2016.

Kriminalci postavljaju ustavne suce u demokracije.Fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije