Državni vrh

Predsjednica u SAD-u, Reiner na skijanju, a premijera još nemamo

28.12.2015., Markov trg, Zagreb - Odrzana je druga konstituirajuca sjednica osmog saziva Hrvatskog sabora. Nakon sjednice uzvanici se okupili na domjenku.  Kolinda Grabar-Kitarovic, Zeljko Reiner..  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.01.2016.
u 13:13

Da se sada dogodi neka katastrofa, u Hrvatskoj nema nijednog od triju predsjednika (države, Vlade, Sabora)

U zemlji presedana ušli smo u novu "nedoživljenu" situaciju. Da se sada dogodi nešto nepredviđeno, neka katastrofa, u ovom trenutku u Hrvatskoj nema ni jednog od triju predsjednika (države, vlade, Sabora). Prije dva dana na službeni put u SAD, u posjet iseljenicima u Chicago, te u posjet Nacionalnoj gardi Minnesote otišla je predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović, a na skijanje u inozemstvo otišao je i novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko ReinerTrećeg predsjednika, predsjednika Vlade, de facto nemamo, jer Zoran Milanović nalazi se u nekom stadiju između tehničkog i bivšeg premijera (a inače, kažu njegovi ljudi, sada nije na skijanju), a mandatar nove vlade, Tihomir Tim Orešković nema još nikakve funkcije, osim da pokuša formirati vladu i postati premijer. 

Hrvatska se nalazi u posebno osjetljivoj i nestabilnoj političkoj situaciji, s obzirom na to da Sabor još nije izabrao svoje potpredsjednike i saborska tijela, a nemamo ni vlade. Tko, dakle, u ovom trenutku upravlja državom? Problem je počeo kada se saznalo da je na skijanje u inozemstvo otišao i novopečeni predsjednik Sabora, Reiner. Učinio je to pod policijskom pratnjom, preko reda, što je iznerviralo ostale Hrvate skijaše koji su na granici sa Slovenijom i po sat vremena čekali prelazak. 

I nije tu problem nastao jer je Reiner imao policijsku i pratnju osiguranja, na što kao praćena osoba 1. razine i ne može utjecati (kao što je bilo u slučaju Milanovića koji je također tako išao na skijanje u inozemstvo), jer je obvezna – nego je problem što se Reiner očito nije uskladio ni s kime oko tajminga odlaska na skijanje. A trebao je. Reineru očito još nije "sjela" sva punina njegovih obveza kao predsjednika Sabora pa je, odmah nakon izbora za predsjednika Sabora – pobjegao "s posla" na odmor!?

Tko mijenja predsjednicu?

Tko mijenja predsjednicu RH u slučaju potrebe ili ako se nešto dogodi, nije teško pitanje za ustavnog znalca kakav je Vladimir Šeks, koji odmah odgovara da je to predsjednik Hrvatskog sabora, dakle Reiner. Šeks kao savjetnik predsjednice, međutim, nije znao da je novi predsjednik Sabora također u inozemstvu. Malo se zamislio, no pronašao je rješenje u Ustavu, u članku 94. i zaključio da predsjednica obavlja svoje dužnosti neovisno o tome gdje se ona nalazi, u zemlji ili u inozemstvu. Kaže da se znalo dogoditi da sva tri predsjednika u isto vrijeme budu izvan države, no priznaje da se zbog stabilnosti države pazi da se takvo što ne dogodi. Kad je on bio predsjednik Sabora, tadašnji premijer Ivo Sanader i predsjednik države Stjepan Mesić koordinirali su se i vodili računa o tome da se u isto vrijeme ne nađu izvan države. 

Na pitanje da se što dogodi, ima li neku funkciju još uvijek tehnički premijer Zoran Milanović, Šeks je odgovorio da ima, ali strogo ograničenu. No ponavlja da je predsjednica u funkciji bez obzira na to što je u Chicagu ili Minnesoti. Citira i članak 97. Ustava, koji kaže da u slučaju kraće spriječenosti uslijed odsutnosti, bolesti ili korištenja godišnjeg odmora, predsjednik RH može povjeriti predsjedniku Hrvatskog sabora da ga zamjenjuje. No Šeks kaže da ovo pravo nikada nije konzumirano. Jedino je konzumirano pravo predsjednika Sabora da postane privremeni predsjednik 1999., kada je preminuo predsjednik dr. Franjo Tuđman i privremeni predsjednik na 60 dana postao tadašnji predsjednik Sabora dr. Vlatko Pavletić.

To, međutim, ne mijenja puno na činjenici da u ovom trenutku novi predsjednik Sabora Reiner de facto nije spreman za preuzimanje funkcije predsjednika RH dogodi li se nešto jer nije "na licu mjesta". Zadnji sličan slučaj zbio se 2012. kad je cijeli državni vrh otišao odati počast pred spomenikom žrtvama Križnog puta u Tezno u Sloveniju. Tada je državu nakratko "preuzeo" potpredsjednik Sabora Milorad Batinić. Sada, međutim, nemamo ni potpredsjednika Sabora. No, u utorak se vraća predsjednica RH u zemlju, valjda će do tada sve biti O. K.

>> Petrov skijao na Kupresu, Grmoja: Otišao je bez privilegija i o svom trošku

>> Pod pratnjom policije zaobišli gužvu na granici. Reiner: Vozio sam se u svom autu, vozila me supruga

>> Reiner: pratnju bih vrlo rado izbjegao da sam mogao

Komentara 192

DU
Deleted user
13:21 04.01.2016.

Premijera nemamo vec 4 godine,u cemu je problem?

Avatar TAJSAM
TAJSAM
13:28 04.01.2016.

Tko o čemu a večernji po starom. Udri po Hrvatima samo su komunjare bili dobri i dobro se štitilo sve zlo i pljačke koje su radili drugovi a sad treba što jače osuditi i popljuvati Hrvatsku vlast. Ne znam po čijem nalogu ali se nadzire rukopis. Pozdrav dobrim ljudima

DU
Deleted user
13:25 04.01.2016.

ne znam zasto ovako zlocesti naslov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije