03.10.2014. u 12:00

Hoće li dioničari, pa i mirovinci koji nam trebaju osigurati dio mirovina, pretrpjeti štetu

U trenucima dok vlada stanje napetosti zbog sudbine sisačke rafinerije i, štoviše, strategije cjelokupnog tzv. downstream poslovanja Ine, čini se da je pretvaranje poslovnih odluka u prvorazredno političko pitanje otvorilo nove potencijalne probleme. Većina stručnjaka, pa čak i predstavnici glavne vladajuće i glavne oporbene stranke u “off the record” razgovorima, govori kako su svjesni da rafinerija Sisak teško može biti održiva jer donosi gubitke. Međutim, s obzirom na to da nadležni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak inzistira da je odluka o gašenju te rafinerije i pokretanju zamjenskih biznisa štetna, čini se da su se hrvatski predstavnici u upravi i Nadzornom odboru Ine našli u vrlo nezavidnoj situaciji koja bi za njih čak mogla imati vrlo neugodne kaznenopravne posljedice.

Naime, ako se zbog političkih razloga ustraje na održavanju neisplativog rafinerijskog poslovanja, otvoreno je pitanje tko bi trebao odgovarati u slučaju da se nagomilaju novi gubici. Što, primjerice, ako rafinerijsko poslovanje u sljedećoj godini nagomila novih 1-1,5 milijardi kuna gubitka? Što ako taj gubitak ugrozi plan investiranja u nove djelatnosti Ine u Sisku ili druge investicijske planove, što ako se zbog toga snize moguće otpremnine radnicima, što ako čak dođe u pitanje likvidnost kompanije? Ukratko, kad i ako se politika počne uplitati u kompaniju, teška pitanja počinju se umnožavati.

Valja znati da bi zbog možebitnog političkog pritiska ili svjesno donesenih loših odluka dioničari mogli tužiti resornog ministra Vrdoljaka, ali je nejasno kako bi ministar Vrdoljak, koji u tom trenutku možda više i neće biti ministar, mogao nadoknaditi milijardu ili više kuna. Isto tako valja znati da su ključni dioničari mađarski MOL i hrvatska država, ali i niz drugih dioničara među kojima su i mirovinski fondovi. Podsjetimo da su mirovinski fondovi u jednom trenutku kupovali znatne količine dionica Ine upravo da bi spriječili Mađare da preuzmu više od 50 posto dionica Ine. Hoće li mirovinski fondovi, koji nam trebaju osigurati dio mirovina, sada pretrpjeti gubitke zbog brzopletih odluka ili zbog toga što je netko pobrkao bitku za upravljačka prava u Ini nakon pravomoćne presude Sanaderu sa strateškim poslovnim odlukama?

Neslužbeno su nam u mirovinskim fondovima rekli da u takvom scenariju pravno nema logike tužiti ministra Vrdoljaka te da je pravna abeceda jasna: ako će se zbog nečega nekoga uopće tužiti, onda to jedino mogu biti članovi uprave ili Nadzornog odbora ako se posumnja da su svjesno, pod utjecajem politike, donijeli odluku koja je poslovno nepovoljna za Inu.

>> Rafinerija Sisak neće se zatvoriti – barem zasad 

>> Linić o Ini: Ponašanje premijera Milanovića je neprihvatljivo

Komentara 11

Avatar Piktor-
Piktor-
13:19 03.10.2014.

Stozerski umovi zele na silu "spasiti" radno mjesto 800 ljudi uz gubitke od cca. 350-400 milijuna Eura godisnje. Od toga na hrvatsku drzavu dodje nekih 150-170 milijun. Za te novce bi mogli lagano nabaviti eskadrilu rabljenih F16, da zemlja ne bude zrakoplovno gola. Zar to nema miris veleizdaje ?

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:51 03.10.2014.

Bože sačuvaj Hrvatsku i Hrvate od prijatelja (inozemnih i domaćih), dok će se od neprijatelja (koji istina postoje samo u glavama veledomoljuba iz ustanova zatvorenog tipa) spasiti sami. Madjarski prijatelji iz MOL-a postupno likvidiraju proizvodnu komponentu INA-e (sada rafinerija u Sisku, a sutra i u Rijeci), a autor rida nad štetom koja će nastati nastavkom proizvodnje u sisačkoj rafineriji. Naša INA, u sklopu MOL-a, je osudjena na likvidaciju u svakoj verziji razvojove politike madjarske kompanije. Na drugoj strani GASPROM u istočnih susjeda, bez bilo kakvog pritiska, je izvršio rekonstrukciju dvije rafinerije NIS-a i proizvodi kvalitetnije gorivo od našeg. Pokazivali su Rusi interes i za INA-u, ali su s nokta dobili pakrački dekret, jer mi sa njima možemo samo ratovati na istočnom frontu, dok moramo suradjivati (eventualno) ili služiti (u pravilu) samo sa našim bivšim i novim euroatlanskim gospodarima, Sve hrvatske Vlade, lijeve i desne su glatko odbile svaku suradnju sa Rusima, na jednoj strani dok Madjari na čelu sa Viktorom drže se nogama i rukama za ove. Tako su jedva dočekali da naše veldomoljubne vlasti odbiju ponudu za plinovod Južni tok, dogovorili su investicijske projekte od preko deset milijardi dolara i ne jurišaju na Kremlj. Nije toliki problem što naši vodje (Vrhovnik pa nadalje) i sva ostala hrvatska elita (posebno medijska), počev od stjecanja samostalnosti, izigravaju podguzne muhe euroatlanskih prijatelja, već što uz to čak i maljackaju, zar ne?

TV
tvrtko3
13:17 03.10.2014.

Tko će platiti gubitke? Isti oni koji su plaćali ili još plaćaju gubitke brodogradilišta, HAC-a, petrokrmije, oni koji plaćaju 21 županiju, 520 općina i gradova, 650.000 previše umirovljenika u sustavu.....znači svi mi odnosno država dok bude mogla dobivati povoljne kredite na međunarodnom tržištu kapitala a kada to presahne...bože pomozi. Volio bi da "istisnske domoljube" iz HDZ-a dopadne čast da narodu kažu istinu da nema za plaće uhljeba u javnom sektoru da nema za mirovine prosječnog hrvatskog umirovljenika od 51.g. starosti. Kada su sa Srbima mogli koalirati (Hristos se rodi) poslati Gotovinu u Haag (i druge generale) moći će i ovo. Ipak su oni najzaslužniji za današnju Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije