Vlada ne funkcionira

Ključne funkcije u državi još drže SDP i HNS, dok između Domoljubne koalicije i Mosta bukte sukobi

Karamarko Petrov Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.03.2016.
u 11:11

– Vijeće za suradnju ne funkcionira, kao što vidimo Vlada ne funkcionira, Sabor raspravlja o dokumentima iz 2014. – kaže Darinko Kosor

Odnosi Domoljubne koalicije i Mosta dosegnuli su točku usijanja. Vlada ne funkcionira – jasna je poruka HDZ-ovih partnera Darinka Kosora (HSLS) i Branka Hrga (HSS). Kosor ide i korak dalje pa kaže: “Ili ćemo se svi resetirati ili idemo na nove izbore!”

Eskalacija sukoba

Iako Kosor zna solirati, izgleda da ovaj put ima podršku HDZ-a kojem je sada u interesu zaplašiti Most novim izborima, pogotovo jer Mostu iz mjeseca u mjesec, prema anketama, pada rejting pa su sada ispod 10 posto (bili su na oko 15). Očito je odabrana taktika da HDZ-ovi partneri otvore vatru i malo “sklone” Karamarka koji je zadnjih dana pucao po Mostu i premijeru Oreškoviću. Iako je kritika partnera upućena i HDZ-u, ona je ipak najvećim dijelom usmjerena na Most. Eskalacija nezadovoljstva sporošću u kadroviranju, nefunkcionalnom Vladom koja u Sabor još nije poslala nijedan suštinski, a kamoli reformski prijedlog zakona dolazi nakon što su dvojica potpredsjednika Vlade – Tomislav Karamarko i Božo Petrov – prije koji dan javno pokazali da odnosi u Vladi ne funkcioniraju pa su svaki održali svoju novinsku konferenciju i preko medija si slali poruke. Osim toga, nesloga je vidljiva na dnevnoj bazi kroz male stvari koje puno govore. Tako Karamarko i Petrov odvojeno primaju strane delegate i veleposlanike u Vladi.

Prijepor je pojačao i slučaj SOA, kao i Karamarkov zahtjev za smjenama u vrhu policije, koje Most odbija.

– Ovakav način rada, i naših saborskih odbora i funkcioniranja Vlade u cjelini, više nema nikakvog smisla. Građani ovo više ne razumiju niti podržavaju. Ništa ne funkcionira i nema smisla da više ovako radimo – izjavio je jučer Kosor. Dva bi dana, dodaje, mogao govoriti o problemima unutar vladajućeg saveza.

– Vijeće za suradnju ne funkcionira, kao što vidimo Vlada ne funkcionira, Sabor raspravlja o dokumentima iz 2014. Ponavljam, ili neka se svi resetiraju ili idemo na nove izbore. Mislim da je to mišljenje 90 posto građana – poručio je Kosor. U Domoljubnoj koaliciji čuje se da nema ni naznaka toliko najavljivanih (Mostovih) reformi, da ni u jednoj agenciji, fondu, uredu, javnom poduzeću nemaju svoje ljude, da vlast i dalje vode SDP i HNS. Da operativne planove donose stare uprave poduzeća te SDP-ovi i HNS-ovi kadrovi. Most i HDZ još nisu, kaže naš izvor, preuzeli vlast.

Lupat će nas kolcem

– Ako se ovako nastavi, za šest mjeseci će nas ljudi kolcem tući po cesti – rekao nam je izvor iz Domoljubne koalicije. Vijeće za suradnju zadnje je, pak, utvrdilo kvote po kojima će se dijeliti pomoćnička i zamjenička mjesta u ministarstvima, a nijedno konkretno ime na Vijeću nije raspravljano. Imena se određuju u stranačkim središnjicama, a dogovaraju između Karamarka, Petrova i Oreškovića. Šefovi Domoljubne koalicije jučer su trebali imati sastanak uoči HDZ-ova skupa u Križevcima, ali je on odgođen za danas. I šef HSS-a Branko Hrg priznaje da situacija unutar saveza Domoljubne koalicije i Mosta nije dobra.

– Vrijeme je da se počnemo stvarno dogovarati ili da kažemo da se ne možemo dogovoriti. Vjerujem da možemo, samo se treba prestati neozbiljno ponašati – tvrdi Hrg. Ne želi reći da je Most taj koji koči dogovore, ali kaže da se lako može prosuditi tko i kako koči.

– Na sastanku Domoljubne koalicije zauzet ćemo stavove kako dalje. Vjerujem da ćemo postići suglasje i tražiti od Mosta da počnemo brže funkcionirati – najavio nam je Hrg jučer. Na pitanje je li nezadovoljan svojom suradnjom s Tomislavom Karamarkom unutar Domoljubne koalicije ili odnosom njihove koalicije s Mostom, Hrg odgovara da “nitko ne može biti zadovoljan ni jednom suradnjom u bilo kojoj koaliciji”.

Ivan Kovačić iz Mosta sve ove kritike pripisuje nezadovoljstvu malih stranaka unutar Domoljubne koalicije koje nisu dobile sve ono što su trebale. Most, naglašava, nije za nagle čistke i naglo dijeljenje fotelja.

– Želimo javne natječaje. Naravno da će biti smjena, ali na normalan način. Sukoba između HDZ-a i Mosta nema – poručuje Kovačić. Na pitanje što je s imenovanjem ministra branitelja odgovara da se čeka odluka premijera. Stav Mosta prilično je jasan – HDZ-u i ostalim partnerima iz Domoljubne koalicije poručuju: “Ćorić, Kosor i slični problem su Domoljubne koalicije jer im HDZ očito nije dao dovoljno pozicija u vlasti.

>> Kosor: Hrvatskom još uvijek upravljaju kadrovi SDP-a i HNS-a 

>> Kosor: Vlada ne funkcionira. Neka se svi resetiraju ili idemo na nove izbore

Komentara 37

Avatar Herceg-Bosna-Mostar
Herceg-Bosna-Mostar
12:25 04.03.2016.

Bilo bi smješno da nije žalosno. Imate povjesnu priliku da Hrvatsku vratite sa ruba moralnog i financijskog ponora a vi se svađate.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
11:33 04.03.2016.

Bijelo dugme:"Požurite konji moji,dug je put..."

HR
hrvatska91
11:19 04.03.2016.

Opet pamfleti. Agitprop radi na uvođenju kaosa i rasturanju Vlade. Neće ići !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije