NEZADOVOLJNI

U mjesec dana samo 200 kuna pomoći za žrtve poplave

poplave
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/2
25.06.2014.
u 15:30

Kako da netko danas preživi s toliko novca u tuđoj kući i bez ičega, ogorčen je Danijel Vereš

Danima su se nakon početka poplava u županjskoj Posavini predsjednik RH, premijer i ministri gotovo natjecali tko će više obećati mještanima poplavljenih područja. Međutim, samo mjesec dana poslije situacija u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima, blago rečeno, katastrofična.

Nema isušivača

Mještani, koji su ostali bez svega u poplavama, ogorčeni su i osjećaju se prevarenima i zaboravljenima, a strahuju i za svoju budućnost.

– To su prave riječi. Obećavali su sve i svašta. Nažalost, do sada se gotovo ništa od tih obećanja nije ostvarilo. Prepušteni smo sami sebi i svatko od nas snalazi se kako zna i umije – kaže Danijel Vereš, koji s obitelji, na svoju odgovornost, već tjedan dana spava u Gunji.

Pokazuje na vodom poharanu kuću i kaže da više ne zna što i kako dalje, ali i da je najgore što im nitko ne govori ništa. Ne znaju ni kada će započeti obnova, tko će izvoditi, po kojem principu, tko će to platiti i u kojem iznosu…

– Od 17. svibnja, kada je probijen nasip, svaki od mještana dobio je po 200 kuna. Kako da netko danas preživi sa 200 kuna u tuđoj kući i bez ičega? Pitam se gdje je završio toliki novac koji je prikupljen za stradala područja? I hranu dobivamo na kapaljku. Kupujem čak i kruh. Po svoje tjedno “sljedovanje” moram u Županju jer sam tamo prijavljen. Tada dobijem po desetak konzervi, litru mlijeka, ulja, kilogram brašna, šećera, makarone, malo deterdženta za rublje i posuđe, i to je to. To nije pomoć, to je prosjačenje – tvrdi Vereš, koji najodgovornijima smatra ministarstva.

Gotovo svi mještani Gunje s kojima smo razgovarali govore isto. Još uvijek se ne zna ništa o kontejnerskom naselju, agregatima, a nema ni isušivača koji su toliko najavljivani. I Ana Vareševac kaže da se osjeća izdanom i zaboravljenom. Ogorčena je na općinske vlasti, od kojih ne može dobiti nikakve informacije pa sve do državnih vlasti koje su se, kako kaže, pokazale nedorasle ovoj situaciji.

– Jedno se govori za novine i televizije, a drugo je stanje na terenu. To je jedina i prava istina. Još čekamo dezinfekciju kuće. Toliko o organizaciji posla – kaže Vareševac. U isto vrijeme, u svim dijelovima sela u tijeku su javni radovi, ali i tu ne ide sve kako je zamišljeno. Naime, neki od zaposlenih u radovima rade već tjedan dana, a da još uvijek nemaju potpisane ugovore o radu niti znaju kolika će im biti plaća.

– Razumijem moje sumještane, ali nažalost ništa ne ide preko noći. Odgovorno tvrdim da država i općina čine sve što je u njihovoj moći. Za neke stvari se moraju izmijeniti i zakoni, donijeti uredbe i sl. Ipak, slažem se da može brže i da su neki dijelovi sustava tromi – kaže načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić.

Samo 14 volontera

Dodaje kako su razmjeri stradanja u Gunji golemi te da će samo u tom selu trebati srušiti oko 400 kuća. Uginulo je na tisuće grla stoke. Državni stožer, koji se povukao, prebacio je ovlasti na županijski, koji sve aktivnosti polako prebacuje na općine. Zatvoren je i volonterski kamp tako da je jučer u Gunji bilo samo 14 volontera.

– Kako god, ide se polako prema naprijed. Život se polako ali sigurno vraća – zaključio je Lucić.

Komentara 10

LU
lutomirski
17:22 25.06.2014.

eto vidite cak su i novine pokvarene, nedaju mi da pisem sta hocu a kazu da mi zivimo u demokraciji, samo hocu da kazem ne vjerujte ovoj drzavi a ne novinama, jer su one cenzurirane i pisu lazi i gluposti...ja sam puno novaca dao 1992 i jos vise u hrani,odjeci itd,nije mi zao, ali zao mi je kako ovi danas varaju narod...i pljackaju

TT
trnci.trnci
17:15 25.06.2014.

Najvažnije se pokazati i nastojati jamiti donirano. Zar se ne jami od prihoda tel. br. 060 za PDV, pa zašto nebi i sada. Treba znati i umijeti. Zašto sirotinji javno dati, ako mogu sebi tajno. Jadna sirotinja i tko jojj je obečavao. Koliko se doniralo odjeće za poveću vladajuću delegaciju, koja je ipak trebala adekvatnu opravu sličnu građanima poplavljenih mjesta. Tko vjeruje onima koji vladaju i govore od samoga početka samo ISTINU?

LU
lutomirski
17:01 25.06.2014.

nazalost vi sve vjerujete, od ove drzave nemozete nista ocekivati, kad cete konacno zakljuciti da vi zivite u krugu drzavnih lopova, kojima nije stalo da svome narodu pomognu...koliko HDZ treba vam jos, sta vam se nisu oci otvorile nakon 20 godina prevare....?????? koliko vam je crkva pomogla ili se samo za vas mole.....vi ste onda za vrapce zreli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije