KONFERENCIJA

VIDEO Dalić i Šprlje detaljno objasnili zakon za spas Agrokora

Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
31.03.2017.
u 17:28

Šprlje: Nema potrebe za dizanjem panike vezano za ustavnost ovog zakona

U tijeku je konferencija za medije ministrice gospodarstva Martine Dalić i ministra pravosuđa Ante Šprlje.

Vlada je ranije danas na sjednici usvojila zakon o sistemskim tvrtkama, kolokvijalnom nazvan lex Agrokor. Dalić je sada rekla da je cilj zakona ojačati zakonodavni i institucionalni okvir koji podupire stabilnost hrvatskog gospodarstva u slučaju da se sistemski značajne kompanije suoče s dubokim financijskim poteškoćama. Donošonje zakona potakla je situacija s Agrokorom, rekla je, ali i naglasila je da zakon nije namijenjen za Agrokor.

 

- Ovaj zakon donosi i predviđa proces izvanredne uprave koji bi trajao godinu dana, a razdoblje bi se odlukom suda moglo produljiti još tri mjeseca. Cilj je čuvati stabilnost poslovanja u poduzećima koja bi to zatražila, a s druge strane u ovom roku postići nagodbu s vjerovnicima - rekla je Dalić.

Posebna osobina zakona je da omogućava institut koji ne postoji u postojećem zakonodavnom okviru - moguće je isplatiti dražbine za robne usluge koje su nastale prije pokretanja postupka.

Šprlje je odbacio navode da je zakon neustavan. Rekao je da se u medijima pojavila poluinformacija o zakonu te da je tekst koji se pojavio bio samo draft.

- Zakon koji je danas pred vama je zapravo propitan od strane pravnika, postignuto je suglasje da se radi o zakonu koji je u svojoj srži ustavan - rekao je Šprlje.

- Držimo da je ovaj zakon ustavan, da su njegovi temelji valjani i da nema potrebe uopće za dizanjem nekakve panike vezano za ustavnost ovog zakona - rekao je Šprlje.

Hoće li zastupnici Mosta glasovati za zakon? Šprlje je rekao da je Vlada bila jedinstvena u tome da je ovakav zakon potreban.

- Vjerujem da će vlast pokazati spremnost usvajanja ovog zakona. Držim da će zakon imati potrebnu većinu s ozbirom na to da se radi o potrebnom zakonu. Osobno ne bih glasao za njega da držim da je nepotreban - rekao je Šprlje.

Dalić je rekla da kao potpredsjednica Vlade komunicira s brojnim investitorima te da se u tom kontekstu sastala i s predstavnicima ruskih banaka koje su kreditori Agrokora.

- U tim razgovorima su me banke informirale o svojim potraživanja, a ja sam njih informirala o onome što znate - to su stavovi Vlade u odnosu na Agrokor, da je to privatna kompanija, da mora pronaći samostalno dogovor i sporazum sa svojim kreditorima i da svakako odgovornost za takav dogovor u najvećoj mjeri i u potpunosti leži kako na vlasniku kompanije, tako i na upravi - rekla je Dalić. Dodala je da država u privatne kompanije ne želi direktno intervenirati, ali da tako velika kompanija ima sistemski rizik za RH te da je ovaj zakon rezultat takvih saznanja i zaključaka.

>> Stigla i službena potvrda: Banke i Agrokor usuglasile standstill, mijenja se uprava koncerna. Tko će biti direktor restrukturiranja?

>> Vlada usvojila zakon za spas Agrokora! Pročitajte cijeli prijedlog

Komentara 27

TE
TechnoCroat
18:29 31.03.2017.

Hrvatsko zakonodavstvo je smijurija izgrađeno i napisano od samih B u d a L a. Svako malo nešto se desi i onda Ho-ruk neki novi zakon. Lex Perkovic, lex Švicarci, lex oproštaj malih dugova prezaduženim građanima, lex poplave u Slavoniji, lex Agrokor...normalne države imaju čvrsti zakonodavni okvir koji unaprijed predviđa sve takve normalne pojave. I dogadjaje. No HR ne, nešto se dogodi a onda političari ko B L E n t E gledaju i čude se, sto sad?

Avatar sv.ilija
sv.ilija
17:54 31.03.2017.

Spašavate predatora koji je oljačko i iskoristio radnu snagu 80% radika mu radi za plaću manju od 3000 kuna ne mogu preživit 15 dana u mjesecu sa tom plaćom svi su dužni, blokirani u minusu a on i cijela uprava agrokora od devedesetih na ovamo uživaju u izobilju i svim blagodatima države

EL
elkomadante
17:37 31.03.2017.

kako to da niste tako brzo donijeli zakon o ukidanju ovrhe ? za koga vi gospodo vladajuci radite ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije