Preporuka ministra Barišića

Zimski praznici produljeni za dva dana, drugo polugodište počinje 16. siječnja

skijanje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
15.12.2016.
u 15:25

Preporukom ministra Barišića da se produlje zimski praznici zadovoljni su svi – ravnatelji, roditelji i učenici

Ministar znanosti i obrazovanja prof. Pavo Barišić poslao je jučer preporuku osnovnim i srednjim školama da za dva dana produlje zimske praznike, odnosno da se učenici u školske klupe vrate u ponedjeljak 16. siječnja, a ne u četvrtak 12. siječnja, kao što je to Kalendarom školske goodine 2016./17. bilo predviđeno.

Ta preporuka ministra Barišića naišla je na odobravanje ravnatelja, nastavnika, a posebno roditelja i učenika, od kojih će neki, kao i proteklih godina, treći, zadnji tjedan zimskih praznika provesti na skijanju ili zimovanju.

Inače, da Barišić nije donio ovakvu preporuku, djeca koja s obiteljima idu na skijanje u škole bi se vratila 16. siječnja, a oni čiji roditelji ne mogu osigurati snježne radosti, u školske klupe bi zasjeli u četvrtak 12. siječnja, zbog čega su mnogi upozoravali na diskriminaciju djece čije su obitelji lošijeg materijalnog statusa.

– Logično je da škola počne u ponedjeljak 16. siječnja i to je trebalo riješiti da se ne radi dodatna razlika među djecom.

Puno naših učenika ići će na skijanje, tako da s ono malo preostalih đaka ne bismo mogli organizirati redovitu nastavu – kazao nam je ravnatelj zagrebačke Druge gimnazije Drago Bagić.

Slično veli i Silvana Galinović, ravnateljica Osnovne škole Miroslava Krleže, zabrinuta jedino hoće li uspjeti realizirati sve svoje planove jer će imati dva radna dana manje od planiranih. – Po zakonu smo obvezni imati 175 radnih nastavnih dana, a na raspolaganju imamo 180.

Ali u tih pet dana smjestimo izlete ili natjecanja, a sad ćemo možda to trebati korigirati – kaže nam ravnateljica Galinović. I ona, kao i većina njezinih kolega, smatra da je otpočetka bilo jasno da je odluka o početku drugog polugodišta usred tjedna, odnosno u četvrtak, sasvim pogrešna.

– Taj je treći tjedan tradicionalno skijaški i svi smo se čudili kad je Kalendar donesen zašto je to tako planirano. Nikada u pola tjedna praznici nisu završavali – zaključuje ravnateljica Galinović.

>> U šest županija djeca će uživati u duljim zimskim praznicima

Komentara 1

TZ
tibold.zvonimir
16:28 15.12.2016.

u svakoj uređenoj državi se za 5 godina unaprijed zna kad počinje škola! Kako da netko planira zimski odmor kad ne zna kojeg dana djeca moraju u školu.? Katastrofa u ministarstvu, ili jednostavno nezainteresiranost zaposlenih uhljeba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije