EUROPSKO PRVENSTVO Švicarci znaju da je dvoboj Hrvatske i Srbije i Crne utakmica visokog rizika

Hrvatski i srpski navijači ipak odijeljeni - pleksiglasom

ruk-001-txt.jpg
import
01.02.2006.
u 19:30

Na utakmici hrvatskih i danskih rukometaša na jednoj od tri tribine u dvorani Kreuzbleiche zajedno su bili smješteni hrvatski i danski navijači. Za tu tribinu ulaznice su prodavane u Švicarskoj, kupili su ih većinom Hrvati koji žive u Švicarskoj, a očito i Danci pristigli iz svoje domovine. Na sreću, nikakvih incidenata nije bilo, sve je proteklo isključivo u navijanju, premda je na terenu bilo žestoko. Inače, navijači hrvatske reprezentacije pristigli organiziranim aranžmanom preko turističke agencije nisu bili na toj, već na drugoj tribini.

Reprezentacija Srbije i Crne Gore u utorak je s Norvežanima igrala nakon naše utakmice. Ni njihovi navijači nisu prešli granice u navijanju. Zanimljivo je tek bilo vidjeti uoči utakmica kako se na istome mjestu prodaju navijački rekviziti i hrvatske i srpskocrnogorske reprezentacije, zastave obaju država, bilo je i onih koje nisu službene. Među navijačima i poneki u crnim odorama, poneki s kokardom na šajkači.

Prolazili su mirno jedni kraj drugih, sve kao dio "folklora". Upućeni u ovdašnje regule kažu da oni koji žive u Švicarskoj vrlo dobro znaju koliko su švicarski zakoni strogi, da izgred može dovesti u pitanje daljnju egzistenciju u ovoj zemlji. U četvrtak igraju Hrvatska i Srbija i Crna Gora. Na navijačkim internetskim stranicama pojavile su se naznake mogućih susreta bliske vrste.

Iz Hrvatskog rukometnog saveza otišlo je organizatoru, još iz Berna, upozorenje kako bi se domaćin navrijeme pripremio za mogući incident, upozorilo se i putem hrvatskog veleposlanstva na odgovarajuće adrese. Organizatori su na upozorenja reagirali najavivši da će navijače ipak odvojiti - pleksiglasom. I ništa više. Policija u dvoranama gdje se igra nije uočljiva, inače je u Švicarskoj praksa da policija reagira tek nakon što se zakon prekrši.

- Za red u dvorani odgovoran je organizator, no mi smo upozoreni da je to utakmica visokog rizika. I spremni smo, reagirat ćemo bude li to potrebno - izvijestio je dužnosnik policije iz Sankt Gallena ne želeći "iz taktičkih razloga" otkriti broj policajaca koji će biti angažiran. Prije godinu dana, na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, domaćin se dobro pripremio kad su igrale Hrvatska i SiCG.

Policija je pratila obje navijačke skupine, razdvojila ih na različite tribine ne dopustivši međusobni kontakt. Prošlo je bez incidenta. Švicarci, pak, tu utakmicu tretiraju gotovo isto kao i sve druge. Imaju svoja pravila i svoje kazne, ustroj koji preventivu baš i ne ističe.

Želite prijaviti greške?