Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Izbacivanje iz HDZ-a kazna za izrečenu istinu

'18.06.2012., Zagreb - Sredisnjica HDZ-a press konferencija predsjednika stranke Tomislava Karamarka i njegovog tima Davorina Mlakara, Davora Jelica, Davora Stiera, Drage Prgometa i Domagoja Ivana Mil
'Robert Anic/PIXSELL'
29.09.2012. u 12:00

Povijest HDZ-a, kao ni hrvatske države, ne počinje s Karamarkom pa ih on ne može prilagođavati svojim političkim prohtjevima

Izbace li je doista iz HDZ-a, Jadranka Kosor letjet će samo zato što je govorila istinu! Kad je shvatio da je i više nego glupo bivšu šeficu pozivati na stegovnu odgovornost jer su joj vodeći HDZ-ovci darovali broš vrijedan 5000 kuna koji nisu platili iz svog džepa, nego iz blagajne HDZ-a, Tomislav Karamarko naglo je okrenuo ploču. Shvativši koliko je kontraproduktivno Kosorovoj predbacivati broš dok se HDZ-u istodobno sudi za nelegalni crni fond kroz koji je prošlo 31,6 milijuna kuna, iz kojeg se bivšem šefu HDZ-a kupovalo najskuplje modele BMW-a i Brioni odijela, a njegove stranačke miljenice oblačilo u skupe kostime, Karamarko je na brzinu lopticu prebacio na novi teren. J. Kosor optužio je da u odnosu na ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović ne slijedi stranačku politiku, nego vodi svoju.

“Ako mi kažemo da tražimo gradnju pelješkog mosta, onda to treba biti stav svakog člana HDZ-a, ako kažemo da smo protiv ratifikacije sporazuma s BiH, onda očekujem da će svi članovi podržati upravo takav stav,” rekao je neki dan Karamarko ostavivši otvorenu mogućnost da Kosor bude izbačena iz stranke. No, takav razlog za izbacivanje J. Kosor iz HDZ-a mogu prihvatiti samo oni koji ne pamte ni što su jučer jeli, ili pak oni koji se uopće nisu potrudili pročitati što je ona doista rekla o sporazumu Tuđman-Izetbegović (pelješki most nije ni spominjala), nego im je Sveto pismo sve što kaže Karamarko. A činjenica je da Kosor na izravno pitanje da, kao bivša premijerka i osoba dobro upućena u problematiku granice sa BiH, kaže je li sporazum Tuđman-Izetbegović povoljan za Hrvatsku ili ne, nije iznijela osobni stav.

“Odgovorit ću vam oprezno jer se svaka moja riječ, o toj stvari, višestruko važe i mjeri. Odgovornost je Vlade da rješava probleme. Svaka vlada mora rješavati teška pitanja i snositi za to političku odgovornost. Za to, katkad, treba i malo više hrabrosti,” doslovno glasi njezin odgovor. Dakle, ako će je se na toj temi izbacivati iz stranke, to može biti samo zato što je rekla istinu o ratifikaciji.

Kosor će biti kažnjena jer nije skrivala da su njezini nekad bliski suradnici (koji su sada jednako tako bliski novom šefu Karamarku) Davor Stier i Davor Božinović 2010. godine podržavali ratifikaciju. Htjelo se, rekla je bivša premijerka, pokazati da smo u stanju sami rješavati bilateralne probleme sa susjedima, a kao relevantna pravna činjenica postojao je dokument o granici koji je potpisao pokojni predsjednik Tuđman. Kosor se o tome konzultirala i s predsjednikom države Ivom Josipovićem, ali i navela da joj je trebalo još vremena da se utvrde sve relevantne činjenice. No, tada su se zahuktali pregovori s EU i više nije bilo vremena za sporazum Tuđman-Izetbegović.

Nije, stoga, Kosor kriva što povijest HDZ-a, kao ni povijest hrvatske države ne počinje s Karamarkom te što su se važne političke odluke, kako državničke, tako i stranačke, donosile dvadeset godina, a Karamarko ih je za to vrijeme promatrao iz političkog prikrajka, mahom tek kao simpatizer HDZ-a.

Kao tek nedavno ustoličeni šef HDZ-a Karamarko se treba pomiriti s time da su neki drugi ljudi prije njega vodili tu stranku i donosili odluke koje se njemu osobno očigledno baš i ne sviđaju. Kaže da mu nitko neće nametati kompleks bivših premijera i bivših šefova HDZ-a, da on vodi svoju politiku, a da je ovo novi HDZ. I ima pravo. Dok je na čelu HDZ-a i dok ga članstvo slijedi, slobodan je birati politički put koji želi. Ali to ne znači da može mijenjati povijest i prilagođavati je svojim političkim prohtjevima.

A izbaciti J. Kosor iz HDZ-a, jer je govorila kao bivša premijerka te iznijela pojedine činjenice, baš je na tom putu. Nije Kosorova kriva što su se neke stvari događale prije Karamarkove ere, a još je manje kriva što se HDZ skupa s njegovim novim predsjednikom nije pripremio za raspravu o sporazumu Tuđman-Izetbegović pa se nedavno izblamirao u Saboru. Njezina krivnja je u tome što se svi dive carevu novom ruhu, a ona neće držati vodu u ustima, nego će priča da je car gol.

Komentara 1

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
10:51 01.10.2012.

500 poruka od Bajića, bravo Toma !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?