'povijesna transakcija'

Agrokor postao 80,75-postotnim vlasnikom Mercatora

 Todorić kupio 12 objekata u vlasništvu obitelji Gavrilović
Foto: Robert Anić/Pixell
03.09.2014.
u 16:49

Kao što je već poznato, Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. srpnja

Ponudu Agrokora za kupnju preostalih dionica Mercatora u zakonskom roku, koji je istekao 1. rujna u 12 sati, prihvatili su dioničari koji su vlasnici 27,63 posto dionica, čime je Agrokor – s ranijim preuzimanjem većinskog udjela – postao 80,75-postotnim vlasnikom Mercatora. Na ovaj način uspješno je završena druga faza spajanja dviju kompanija kojom je Agrokor, kao novi većinski vlasnik Mercatora, potvrdio dominantnu tržišnu poziciju u maloprodaji ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i u regiji, kao i ambiciju za daljnje širenje na europskom planu.

Kao što je već poznato, Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. srpnja. Cijena za jednu dionicu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, ostala je ista kao i kod kupnje dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, a iznosi 86 eura.

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica istaknuo je da je ovom operacijom „završena najveća transakcija u povijesti regije“ i nastavio:

 - Ovom povijesnom transakcijom počinjemo stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za zaposlenike i inicirati daljnji razvoj ekonomije u regiji, osnaživati tržišta za naše dobavljače, čime ćemo u konačnici znatno povećati razinu zaposlenosti. Završetkom javne ponude vlasnici i Uprave članica društva, njihov menadžment i zaposlenici idu u odlučnu provedbu strategije i vizije stvaranja liderskih i ekonomski najuspješnijih maloprodajnih kompanija u regiji. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti, kazao je Todorić.

Agrokor će malim dioničarima isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude. Krajem srpnja Agrokor je prodajnom konzorciju banaka i korporacije Pivovarne Laško uplatio dogovorenih 172 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora.

>> Agrokor prestigao Inu i zauzeo poziciju najveće tvrtke u državi

Ključne riječi

Komentara 6

ST
StrankaDemokratskihPromjena
17:18 03.09.2014.

sve razumijem samo ne odakle todorićima prvi milijun

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
17:58 03.09.2014.

Lako je kupiti Mercator kad moderno roblje radi za 2 500 kuna na blagajnama.

GO
golub
18:19 03.09.2014.

Todorić je Hrvatskim novcem postao vlasnik i 80,75% Merkatora i kada će narodu sve oteto vratit a sebi ostaviti samo svoju cviječarnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije