07.09.2012. u 12:00

Prema planu već iskušanom u Hrvatskoj, desnica je očito dobila zadatak odustati od onoga na čemu je najviše inzistirala u oporbi

Baš kao da su se dogovorili, pitanja neba i zemlje, Boga i čovjeka, duha i materije, u prvom su planu ovih dana i u Hrvatskoj i u Srbiji. Ne uzdajući se u Duha Svetoga, nego u vlastite snage, hrvatski je premijer Milanović polučio nesumnjiv uspjeh, praktično prvi od stupanja na vlast, pa je kreditni rejting dobio palac gore. Kao da se sličnom raspletu nada i srbijanski premijer Ivica Dačić silazeći s neba na zemlju kad je u pitanju kosovska rana na tijelu Srbije.

– Neću voditi nebesku Srbiju, nego realnu politiku – poručio je nakon što je iz Bruxellesa neuvijeno objavljeno – nema Srbije u Uniji ako ne prizna Kosovo. Prvi koraci već su zapravo učinjeni, srbijanski predstavnici više neće uvrijeđeni i iznenađeni napuštati skupove na kojima su predstavnici nove države Kosova. Po planu već iskušanom u Hrvatskoj, desnica je dobila zadatak bez većih potresa odustati od onoga na čemu su kao oporba najviše inzistirali i čime su, ne posustajući, vadili mast vladajućima. U Srbiji je to Kosovo, u Hrvatskoj su bili odnosi sa srpskom manjinom i pitanje Ante Gotovine i ostalih haaških optuženika.

Ivo Sanader znatno je lakše i bezbolnije od Ivice Račana mogao doći k Miloradu Pupovcu na pravoslavni Božić i izreći povijesno “Hristos se rodi”, a nakon toga i otpraviti u Haag koga god je Carla del Ponte, Račanova noćna mora, zaželjela blizu sebe. Nije bilo nikoga da tada bere kestene, kao što su to činile desničarske perjanice za Račanove vlasti u ulici u kojoj su se brojni liječnici brinuli o Janku Bobetku, jednom od onih koje je Haag htio.

Još prije dvije i pol godine liberalni lider Boris Tadić odbio je doći čak i na inauguraciju Ivi Josipoviću kako ne bi sjedio na istom trgu s Kosovarima. Danas, kad su na vlasti naprednjaci, stranka ponikla iz krila Vojislava Šešelja, na regionalnim skupovima na istom će stolu pisati i “Srbija” i “Kosovo”. Uz Kosovo će biti zvjezdica, a fusnota na kojoj piše o privremenom statusu te države bit će u dokumentima, ali ne i na pločici s imenom države. Vjerovali ili ne, na tome su se do sada iscrpljivali pregovori oko sudjelovanja Srbije na skupovima, a odstupanje od inzistiranja na fusnoti najavio je i premijer Dačić.

– Ne treba se junačiti oko fusnote, što su pregovarači činili do sada. Hoće li se fusnota nalaziti na ploči ili na papiru, manje je važno pitanje. Nemamo više kapaciteta za uzaludne borbe. Neću dopustiti uzaludne žrtve ni zbog čega – rekao je i time očito dodao novu ciglu u zgradi međusobnog priznanja Kosova i Srbije.

Predsjednik Tomislav Nikolić, pak, ponešto amortizira i relativizira bruxelleski naputak o priznanju Kosova tvrdeći kako EU ne postavlja priznanje kao uvjet, ali jasno je da sve ide u tom smjeru, pa i Nikolić kaže kako “ostaje nam da radimo svoj posao, izgrađujemo Srbiju koju smo obećali, izgrađujemo odnos s EU kako treba, jer je to dobro za Srbiju, a neka EU ili zaustavlja takve priče ili demantira ili pokaže otvorenošću postupaka prema Srbiji da ne stoji iza toga”. Po svoj prilici, jednom kad Srbija to učini i prizna novu europsku državu, Boris Tadić, ako i tada bude lider oporbe, ipak neće štrajkati glađu i zvati patrijarha upomoć...

Komentara 16

BM
Boris Markovic
12:38 07.09.2012.

Moram da kazem Mikrogrizliju, a i svim ostalima koji seire zbog nesrece Srbije da su propustili da procitaju sledecu vest iz koje se vidi da Kosovo ostaje nase: Tadić: Kosovo će u vremenskoj prognozi uvek biti deo Srbije BEOGRAD, 24. 24. februar 2012, (Njuz) – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je između srpskog i kosovskog pregovaračkog tima u Briselu postignut dogovor da Srbija, bez obzira na dalju sudbinu statusa Kosova, trajno zadržava pravo da u vremenskim prognozama u vestima prikazuje Kosovo kao sastavni deo srpske države. - Kako su pregovori završeni, mogu da kažem da je pregovarački tim bio spreman da albanskoj strani ponudi da, u slučaju da jednog dana Srbija prizna Kosovo, ono u prvom Dnevniku bude prikazano kao nezavnisno. Cilj od kog nismo bili spremni da odstupimo bila je pozicija Kosova u vremenskoj prognozi u drugom Dnevniku RTS-a. Ipak, bez većih problema, uspeli smo da Kosovo zadržimo u sastavu Srbije i u prvom i trećem Dnevniku, kao i vestima na Pinku, Prvoj, B92 i svim ostalim televizijama – izjavio je Tadić.

OB
-obrisani-
12:39 07.09.2012.

Zar nije Srbija tvrdila da neće priznati Hrvatsku?

DU
Deleted user
12:28 07.09.2012.

Nije daleko dan kad će Toma Nikolić pozvati kosovskog veleposlanika u BG da mu preda vjerodajnice i onda onako domaćinski, kao što priliči Šumadincu, ponuditi čovjeku jednu ljutu, kajsijaču od roden prag, da trgnu u tu čast. A k oo da je bilo jučer: Niko ne sme da bije! (copyright by Slobodan Milosevic 1989)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?