Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Buntak u Klovićevim dvorima

Egzotična flora i nagi ljudi u rajskim odmaralištima zovu na opuštanje od nasilne svakodnevice

Zagreb: Umjetnik Tomislav Buntak
Igor Kralj/PIXSELL
16.06.2023.
u 11:28

Na izložbi su izložena 52 grafička lista od kojih su dva zasebna, izrađena na ploči od gotovo dva metra, a preostalih 50 prikaz su dvaju verzija mogućeg pristupa grafičkoj mapi od kojih je jedan klasičan crno-bijeli pristup, a drugi okarakteriziran slobodnijom, neopterećenijom tehnikom

Izložba Tomislava Buntaka "Miracle Grecque" otvorena je u Klovićevim dvorima. Spoj je to rajskog imaginarija i stvarnoga svijeta, a to bibliofilsko izdanje objavljeno je povodom pedesete obljetnice grafičkih i bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić.

"Otkad pamtim bila su mi privlačna pitanja i maštanja o savršenom rajskom mjestu. Prva godina na likovnoj akademiji bila je gotovo rajski doživljaj i uzbuđenje koje je značilo ispunjenje duge čežnje i čekanja da počne školovanje za slikara. Bezvremenost osjećaja mladosti ostvario se u rajskom ushitu", rekao je Buntak.

Radovi iz mape spajaju rajski imaginarij sa stvarnim svijetom, a Buntak povlači paralelu s velikim turističkim kampanjama čija je primarna zadaća promovirati razna "rajska odmarališta", koja u suštini pozivaju ljude na opuštanje od nasilne svakodnevnice te prisjećanje na izvornu povezanost s pravom ljudskom naravi i povezanost s pejzažem.

Na izložbi su izložena 52 grafička lista od kojih su dva zasebna, izrađena na ploči od gotovo dva metra, a preostalih 50 prikaz su dvaju verzija mogućeg pristupa grafičkoj mapi od kojih je jedan klasičan crno-bijeli pristup, a drugi okarakteriziran slobodnijom, neopterećenijom tehnikom.

Kako u tekstu kataloga navodi Željko Marciuš, izložba prikazuje radove u kojima se vidi fantazijska primordijalna slika iskonske prirode, Buntakova uobičajena i egzotična flora i fauna, kao i nagi ljudi, muškarci, žene i djeca te simbolske čovjekove tvorevine poput dorskog i korintskog stupa, paviljona, broda i pagode.

Ovo bibliofilsko izdanje objavljeno je u povodu pedesete obljetnice grafičkih i bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić (1972.-2022.). "Moja je želja svih tih pedeset godina bila da radim na promociji grafičke umjetnosti koju je publici potrebno približiti. Crtež ima visoku estetsku vrijednost, ali nema jednak prijem kao što imaju radovi slikani na platnu", rekao je Božo Biškupić.

Kroz ovu izložbu je, rekao je Buntak, moguće vidjeti posljednjih dvadesetak godina pitanja vezanih uz aktualnost određene teme, a posjetiteljima želi da u izloženim radovima pronađu barem nekoliko motiva koji će im učiniti dan radosnijim.

Izložba "Miracle Grecque" otvara se u četvrtak, 15. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori te će ostati otvorena do 23. srpnja.

Komentara 1

PA
pankogulo
13:26 16.06.2023.

Nema invencije, nema nadarenosti, nema duhovitosti. čemu takva izložba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije