Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

GADJO MANOUCHE - gypsy jazz atrakcija na koncertu u Klubu Komedija 24. 1. izvodit će hitove Djanga Rainhardta

Gadjo Manouche
18.01.2024.
u 12:45

Klub Komedija u programu svoje Jazz scene 24. siječnja pozvao je glazbenu atrakciju i vrhunske performere, gipsy jazz grupu Gadjo Manouche, poznatu po svojim atraktivnim nastupima i izvanrednom komunikacijom s publikom. Ovo je njihov prvi nastup u Zagrebu nakon nedavnih klupskih svirki u Beču, gdje su pobrali velike simpatije lokalne publike i ljubitelja gipsy jazza.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Kazališta Komedija u Oktogonu, u radno vrijeme ili online na: Gadjo Manouche online ulaznice.

Gipsy jazz, poznat i kao jazz manouche, predstavlja jedinstvenu glazbenu formu koja je svoje korijene pronašla u strastvenom sviranju legendarnoga belgijskog gitarista Djanga Reinhardta. Ovaj žanr, karakteriziran brzim ritmovima, virtuoznim gitarskim solažama i naglašenim ritmičkim akcentima, prožet je duhom europske romske glazbe. Rođen u tridesetima prošlog stoljeća, Django Reinhardt revolucionarno je spojio swing elemente s romskim glazbenim tradicijama, stvarajući time jedinstveni pravac koji će kasnije postati poznat kao jazz manouche i kao takav jedini je izvorni europski jazz.

Gadjo Manouche, entuzijastičan bend osnovan 2008. godine, a pokrenuli su ga bivši članovi Sick Swing Orchestra, predstavlja živuću odu Djangu Reinhardtu i njegovu Hot Club de France. Gadjo Manouche uspješno prenose autentičnost ovog europskog jazza i aktivno sviraju Reinhardtovu glazbu, istražuju spoj swinga i europskih romskih utjecaja.

Današnja postava Gadje Manouchea, s glazbenicima poput Leoni Flower Finocchiaro na gitari i vokalu, Josipa Tocilja na klavijaturama i melodici, Marija Žuvele na kontrabasu te Krešimira Tomića Bonza na gitari, nastavlja nositi plamen Reinhardtove glazbene strasti. Njihovi nastupi nisu samo glazbene izvedbe, već i putovanje kroz povijest gipsy jazza, čime oživljavaju nasljeđe Djanga Reinhardta, jednog od najvećih glazbenika 20. stoljeća,.

Jazz manouche nije samo glazba, već i kulturni izraz koji je nastao kao odraz jedinstvenog identiteta europskih Roma. Ovaj žanr se razvio kroz godine, a Gadjo Manouche, s mijenjajućom postavom, nastoji njegovati izvorni duh gypsy swinga. Njihovi nastupi u zagrebačkim klubovima, na festivalima i ulicama grada pridonijeli su popularizaciji ovog žanra u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije