SIMPOZIJ

Glagoljica je poruka koju treba prenositi

04.10.2002.
u 00:00

KRK - Glagoljica i staroslavenski jezik imaju za nas veliko značenje, jer su obični ljudi razumjeli Sveto pismo i aktivno sudjelovali u bogoslužju. Crkveni jezik nije im bio stran i zato su uvijek bili povezani sa svojim svećenicima. To je prije stotinu godina prepoznao i biskup Antun Mahnić, koji je nakon dolaska u Krk strpljivo učio i spoznavao značenje staroslavenskog jezika i glagoljice, te se uz osobne žrtve založio za njihov opstanak. Njemu valja zahvaliti i za osnivanje Staroslavenske akademije, bez koje ne bi bilo ni Staroslavenskog instituta.

To je na jučerašnjem otvaranju međunarodnog simpozija "Glagoljica i hrvatski glagolizam 2002", kojim se obilježava stoljeće Staroslavenske akademije i pola stoljeća Staroslavenskog instituta, kazao krčki biskup msgr. V. Župan, četvrti Mahnićev nasljednik na tronu krčke biskupije.

Krk nazivaju kolijevkom glagoljice, a to što je sačuvana moramo prije svega zahvaliti krčkim biskupima, kazao je krčki gradonačelnik D. Vasilić, a akademikinja A. Nazor u svojoj je pozdravnoj riječi također na prvo mjesto stavila biskupa Mahnića, kao i sve one koji su glagoljicu podignuli na čast liturgije i njegovali je od 9. do 20. stoljeća.

Hrvatska pošta tiskala je prigodnu marku na kojoj su tri glagoljska slova - skraćenica za ime simpozija, te prigodnu kovertu. Mali glagoljaši s Krka, učenici tamošnje osnovne škole, pri kojoj već petu godinu zaredom djeluje Mala staroslavenska akademija "Dr. Antun Mahnić" izradili su i svim predavačima poklonili bedž u obliku knjige pisane glagoljicom.

Radni dio simpozija završava sutra, a za nedjelju se planira obilazak glagoljskih spomenika na otoku. Pozivu za sudjelovanje odazvali su se brojni predavači iz naše zamlje i svijeta. (N. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije