U kinu Europa

"Lavanderman" - pogođena misija filma iz "kućne radinosti"

Lavanderman
18.01.2011.
u 15:09

Parodija je to na račun hvarske legende o Lavandermanu, superjunaku Borisu Bunčugi, koji je prije 25 godina zaspao u destilani lavande i tako dobio nadnaravne moći

Kada su se ljetos pojavile sjajne reakcije nakon premijere filma “Lavanderman - istina ili mit?” Zvonimira Rumboldta u Jelsi, moglo se pomisliti da se radi o nekoj vrsti lokalne bodulske zafrkancije. No, zagrebačka je premijera pokazala da su takva predviđanja bila pogrešna; štoviše, film je prava mala senzacija na repertoaru kina Europa.

Parodija je to, snimljena u formi fikcijskog dokumentarca, na račun hvarske legende o Lavandermanu, rođene u stripu Tonija Favera (scenarist filma) i Vanče Rebca o superjunaku Borisu Bunčugi koji je prije 25 godina zaspao u destilani lavande i tako dobio nadnaravne moći.

Film je nastao u “kućnoj” radinosti Rumboldta i njegovih prijatelja, i to se vidi ponajprije u tehničko-produkcijskom smislu; npr. slika definitivno nije rađena da je se gleda na velikom platnu. Ali, vidi se i to da je nastao izvan uobičajenih kanona hrvatske kinematografije, bez namjere da ovo zazvuči podcjenjivački. Rumboldt radi bez ikakva opterećenja, uspješno nadomješta produkcijska ograničenja duhovitim sadržajem, u kojima se posebno ističu gostovanja poznatih lica koji iznose “svoja” isustva s Lavandermanom (V. Brešan, K.  Mišak, P.  Nižetić i M. Batinić). Nije se dao smesti ni po pitanju razigravanja redateljsko-montažerskim, pa čak i animacijskim postupcima (odličnog Tomislava Fiketa), a svakako treba istaknuti i Damira Markovinu kao glavnog junaka.

“Lavanderman” zasigurno zahtijeva određenu dozu dobrohotnosti, ali ne traži da spustite kriterije da bi vas zabavio; traži samo da doma ostavite predrasude i pretencioznost.

Komentara 1

ZE
ZeljkoKC5
19:46 18.01.2011.

zar nemate gluplje teme?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije