Film

"Lavandermanu” će trebati supermoći da uđe u domaća kina

lavanderman
arhiva VL
26.08.2010.
u 15:29

Boris Bančuga je obični Hvaranin koji je jednom zaspao pokraj kotla punog lavande i probudio se kao superjunak. Lik je originalno rođen u stripu Tonija Favera, a sada ga je Damir Markovina oživio na ekranu.

Na pitanje što bi se dogodilo da redatelj Zvonimir Rumboldt nije inzistirao da se njegov film “Lavanderman” prikaže na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli izvan konkurencije, zbog čega je u medijima ostao bez ikakve reakcije, nikada nećemo znati odgovor. No, svoj medijski potencijal film je potvrdio prije tri dana nakon premijere na Jelsi, nakon koje su ga pune novine, a dogurao je čak i do “Dnevnika”. Riječ “čak” ovdje stoji zbog toga što je riječ o filmu koji je nastao izvan uobičajenih kanona hrvatske kinematografije, u “neovisnoj” produkciji skupine entuzijasta i glumaca koji su radili bez honorara, ali koji svojim šarmom očito ima potencijala postići više od prosječnog hrvatskog filma.

Za početak, intrigira svojim sadržajem i glavnim junakom. Riječ je o hvarskom superjunaku Borisu Bančugi, običnom Hvaraninu koji je jednom zaspao pokraj kotla punog lavande i probudio se kao superjunak. Lik je rođen u stripu Tonija Favera, a sada ga je Damir Markovina oživio na ekranu u zafrkantskoj 73-minutnoj satiričnoj priči koja karikira tipične “malomišćanske” klišeje.

– Film je snimljen u digitalnom obliku, ne postoji filmska kopija i zato nisam htio da u Puli ide u konkurenciju – kaže Rumboldt – a to je i osnovna prepreka za normalnu kinodistrubiciju u hrvatskim kinima. No, postoje ljudi uz čiju bi se pomoć film možda mogao prebaciti na 35-milimetarsku vrpcu. Zasad je sigurno da će film biti prikazan na otvaranju trash-festivala u Varaždinu, a sve nakon toga još ostaje otvoreno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije