BOLJI I OD 'PRVOG KONTAKTA'

Nove 'Zvjezdane staze' najgledaniji film u povijesti tog serijala

11.05.2009.
u 12:29

Najoptimističnija nadanja Paramounta ispunjena su do skoro u dolar. Novi nastavak, bolje reći prednastavak, a još bolje rečeno "ponovno promišljanje" serijala koji je svoj život započeo na TV-ekranima davne 1966., ostvario je rekordnu zaradu i pobrao sjajne kritike (95 posto "fresh" na Rotten Tomatoes).

Već nakon prvog dana prikazivanja, "jedanaestica" nazvana "Zvjezdane staze" pobrala je 31 milijun dolara (sedam na predpremijerama u četvrtak i 24 u petak), čime je oboren dotadašnji rekord "prvog vikenda" što se serijala tiče, onaj "Prvog kontakta" (osmog kinofilma iz serijala) koji je krajem 1996. pobrao 30,7 milijuna. Doduše, kad se zbog inflacije dolari iz 1996. "prevedu" u dolare iz 2009., utržak "Prvoga kontakta" bio bi 51,2 milijuna, ali je ostatak vikenda bio dovoljan da Abramsov film dođe do očekivane – i zavidne – brojke od 76,5 milijuna.

Nakon prvog vikenda, koji je danas ključan u prikazivanju za razliku od nekadašnjeg sustava u kojem su filmovi imali puno dulji kinoživot, zarada se obično drastično srozava, ali se po svim procjenama Abramsovim "Stazama" nakon ovog ljeta smiješi ukupna zarada od preko 200 milijuna (film je stajao oko 140 milijuna). Znači, hrabri kreativni potezi u "prekrajanju" povijesti serijala ipak su bili itekako isplativi, a možda zarada bude i veća.

Čak je oboren i jedan apsolutni rekord, a ne samo onaj unutar "Staza": u prikazivanju u IMAX kinima mladi Spock, Kirk i ostali članovi posade Enterprizea zaradili su 8.2 milijuna dolara, što je višpe od dosadašnjeg rekordera "Viteza tame" (6.3 milijuna).

I Klingonci zadovoljni

Nije ni čudo što je tako dobro prošao na blagajnama, kad su o Abramsovu filmu povoljno mišljenje izrazili čak i tadašnji najljući neprijatelji Federacije, Klingonci, čija je recenzija glasila:

Eric Bana's romuluSngan chung jagh ej QIch Simon Pegg Shcott ' Ish' chup je tlhIngan Dat ej Human, yuch & Iw'Hiq.

TlhIngan lopno' 'ejyo' jey'. HochDIch 'ay' qeneJ meh qapla' tlhuH chu' yIn Star Trek veb buv Trek Ho eh, jiH DuD chu', vang ej JJ Abrams nugh Dotlh parHa' tIn nugh.

Chon qu' 'a tlhIngan Daq??????? TlhIngan wo' chup cha' tIq Sub. Q'apla….G'arge

Prethodni članak (recenzija filma): Kako je nastala legenda o NCC-1701

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije