55. FILMSKI FESTIVAL

Od Scorseseova filma samo - foršpan!

22.05.2002.
u 00:00

Scorsese je stigao u Cannes u društvu glavnih zvijezda svoga nedovšenog filma "Gangs Of New York" Leonarda DiCaprija i Cameron Diaz, koji su ovogodišnji festival konačno zasuli s malo prave hollywoodske prašine

Prvi je put u povijesti canneskoga festivala u službeni dio programa ove godine uvršten nedovršen film. Organizatori festivala očekivali su da će novi film Martina Scorsesea "Gangs Of New York", priča o New Yorku u razdoblju od 1840. do 1860., biti prikazan u cijelosti, međutim kako režiser nije stigao završiti montažu, prikazan je prekjučer samo produljeni, 20-minutni foršpan s nekoliko još nedefiniranih scena iz filma.

- Zbog opsega posla, veličine produkcije i događaja 11. rujna bilo je očito da film neće biti završen na vrijeme - objasnio je Scorsese, koji je odmah nakon projekcije održao novinsku konferenciju. - Možete li osjetiti koliko emocionalno pristupam temi New Yorka, koliko sam istraživao njegovu povijest, onda možete naslutiti što mi je 11. rujna napravio. U tom trenutku ne mogu razmišljati o tome kako ću pripremiti tržište za svoj film. Moram razmišljati o cijeloj prirodi filma i slobodi da ga napravim onako kako želim.

Scorsese planira da će film završiti do srpnja i, za razliku od drugih režisera koji ne vole puštati u javnost nikakve scene dok film ne bude potpuno gotov, nema nikakvih problema sa 20-minutnom projekcijom koja pokazuje raskoš produkcije. No, za filmofilske finese karakteristične za njegov rad trebat će ipak pričekati pojavljivanje cijeloga filma.

- Nemam ništa protiv ovakvoga načina predstavljanja filma - kaže. - Da, bilo bi bolje da je cijeli film gotov, ali s obzirom na to da nije, a o njemu se toliko govori, želio sam dati ljudima osjećaj što mogu očekivati.

S radnjom smještenom u 1860., u siromašnu i opasnu četvrt Five Point, film govori o sukobima prvih doseljenika na Manhattan anglo-nizozemskoga podrijetla i novih imigranata većinom iz Irske i Italije. Leonardo DiCaprio glumi mladoga Irca koji se želi osvetiti vođi antiimigrantske bande Williamu Cuttingu (poznatijemu kao Bill Mesar), koji je ubio njegovoga oca.

Budući da u New Yorku nije preostalo ništa od originalnih dijelova Five Pointsa, kompletno je snimanje obavljeno u rimskom studiju Cinecitta.

- Ideja da snimamo u Italiji bila je posve stvar praktičnosti. Sigurno bi film posvećen New Yorku bilo ljepše snimati u Americi, ali taj New York više ne postoji. New York iz filmova "Ulice zla" i "Kum" otišao je. Scenograf Dante Ferretti i ljudi koji su mu pomagali napravili su tako vjeran posao da smo u nekoliko izgrađenih kuća doista živjeli. Nisam uopće imao osjećaj da smo u Rimu, nego na newyorškoj ulici po kojoj trče svinje.

Scorsese je stigao u Cannes u društvu svojih glavnih zvijezda Leonarda DiCaprija i Cameron Diaz, koji su ovogodišnji festival konačno zasuli s malo prave hollywoodske prašine. Time je započeta očito velika promotivna kampanja za dosad najskuplji film Martina Scorsesea i tvrtke "Miramax", čiji službeni budžet iznosi 97 milijuna dolara.

Cannes Arsen OREMOVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije