S FILMA U TEATAR Redatelj "Splitske noći" Arsen A. Ostojić o kazališnom debiju

Odlična Ostojićeva Billie Holliday u splitskom HNK

sce-06-txt.jpg
import
13.02.2006.
u 15:21

SPLIT - Tko čeka, taj i dočeka! Arsen Anton Ostojić u svojoj 40., nakon prvog igranog filma, ima i prvu kazališnu predstavu - glazbenu dramu Billie Holiday s Ksenijom Prohaskom u glavnoj ulozi. O premijeri u splitskom HNK Ostojić kaže:

- Billie je predstava klasične dramaturgije. Zbiva se u realnom vremenu. Sat prije izlaska na pozornicu u Carnagie Hallu, Billie odlazi u susjedni bar, gdje je običavala nastupati. Traži od vlasnika bara da se upjeva prije nastupa. Faktografska je činjenica da je Billie Holiday nastupala u Carnagie Hallu nakon izlaska iz zatvora.

To je prva polovica 50-ih, a prema propisima New Yorka, nije mogla dobiti licenciju za pjevanje u prostorima gdje se služi alkohol. To su bili ostaci prohibicije - kaže Ostojić, koji s Prohaskom potpisuje tekst za jednočinku u trajanju od 65 minuta. Samo sat vremena za život i djelo osobite crnkinje čarobna glasa?!

- Odabrali smo značajan trenutak koji govori o cijelom životu Billie Holiday. Bila je to presudna odluka u dramatizaciji. Suzili smo priču i nabili je emocijama, koje će, nadam se, eksplodirati! - kaže Ostojić. Prohaska je požnjela velik uspjeh predstavom o Marlene Dietrich, koju je igrala i u filmu Barryja Levinsona "Bugsy" iz 1991. godine s Warrenom Beattyjem. Marlene je, međutim, bila plavuša, stranac u Hollywoodu, a Billie je crnkinja, duša i glas juga. Je li bilo problema u takvoj osobitoj prilagodbi?

- Moto je predstave da duša nema boju! Ksenija se ne namjerava bojiti u crno, osim kose. Ipak je to kazalište, idemo na srodnost duša, a ne kože. Ksenija je iznimno muzikalna, odlično govori engleski, a s pjesamama Billie Holiday živi godinama. Radili smo srcem i nadam se da će publika prepoznati tu iskrenost - uvjeren je Ostojić, čiji je redateljski debi "Splitska noć" osvojila 18 priznanja i nagrada, prikazana je na 40 festivala, a vidjelo ju je 15 tisuća gledatelja. U hrvatskim okvirima to je velik uspjeh, pogotovo što je riječ o maloj, nezavisnoj produkciji.

Nešto sasvim drukčije Ostojić planira s idućim projektom - filmom rađenom po broadwayskom kazališnom komadu "Pčelaričina kći". - U ožujku sam u Beogradu, na FEST-u. Pokušat ću dobiti potporu i novac. Trebala bi to biti velika međunarodna koprodukcija. Radnja je smještena na otoku u Mediteranu sredinom 90-ih. Svi su Englezi, osim jednog Balkanca...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije