Završio festival dokumentarnog filma IDFA

Oslobodite Pussy Riot, Putinu poručio nagrađeni redatelj

Scena iz nagrađenog srednjometražnog filma “Pussy Versus Putin”
Foto: Arhiva VL
02.12.2013.
u 12:00

IDFA je još jednom dokazala prestiž zbog kojeg je nazivaju Cannesom dokumentarnog filma, s budžetom od 4,5 milijuna eura, oko 300 prikazanih filmova i lokacijama po čitavom Amsterdamu

Ovoga vikenda završena je IDFA, najveći svjetski festival dokumentarnog filma koji se 26 godina održava u Amsterdamu pod ravnanjem utemeljiteljice Ally Derks. Na festivalu koji je okupio rekordnih 250.000 posjetitelja najboljim su filmovima proglašeni dugometražni “Song from the Forest” i srednjometražni „Pussy Versus Putin“, koji su bili među najtraženijim projekcijama. Emotivni “Song from the Forest” redatelja Michaela Oberta prati nevjerojatnu priču Amerikanca Louisa Sarna koji nakon 25 godina života s pigmejskim plemenom u srednjoj Africi svojem sinu rođenom u džungli prvi put odlučuje pokazati mjesto iz kojeg dolazi – bučne i kaotične ulice New Yorka. Politički angažirani “Pussy Versus Putin” vodi nas na ulice Moskve, gdje prati punk-skupinu Pussy Riot od njihovih prvih performansa preko brojnih uhićenja do notornog suđenja nakon kojega su završile u kažnjeničkim kolonijama Sibira. Iako se zbog političke situacije u Rusiji njegovo ime ne navodi na filmu, potpisan je samo kao Annonymous Annonymous, nagradu je u nevjerici zbog postignuća preuzeo redatelj.

– Nadežda je perspektivna filozofkinja koja je odabrala djelovati umjesto graditi akademsku karijeru. Maša je talentirana pjesnikinja koja je odabrala djelovati umjesto pisati pjesme. Njih dvije ne pripadaju u zatvor. Založimo se da ih otamo oslobodimo – rekao je popraćen burnim odobravanjem. S tristotinjak prikazanih filmova koji su balansirali između politički vrućih i tema, IDFA je još jednom dokazala prestiž zbog kojeg je nazivaju Cannesom dokumentarnog filma. A s budžetom od 4,5 milijuna eura, oko 300 prikazanih filmova i lokacijama po čitavom gradu, tu titulu definitivno i zaslužuje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije