neviđena izložba

Picasso i Miró stižu u Opatiju

John Angelillo/Newscom/PIXSELL
06.05.2021.
u 12:53

Njih dvojica upoznali su se u 'glavnom gradu umjetnosti', Parizu i postali veliki prijatelji, a upravo je iz tog prijateljstva niknula ideja o izložbi koja će okupiti njihove originalne radove

Dosad neviđena izložba radova Pabla Picassa i Joana Miróa bit će izložena od 2. lipnja do 10. listopada u opatijskom Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, objavljeno je jučer na konferenciji za medije. Dvodijelna izložba obuhvaćena je zajedničkim imenom "Prijateljstvo sloboda".

Nakon što su prije nekoliko godina nastupi velikih međunarodnih glazbenih zvijezda vraćeni na Ljetnu pozornicu, odlučeno je da će se i opatijski Umjetnički paviljon podići na razinu jedne od najvažnijih lokacija u Hrvatskoj gdje će biti moguće pogledati atraktivne izložbe svjetske razine, istaknuo je ravnatelj ustanove Festival Opatija Ernie Gigante Dešković.

Da bi se zadovoljili visoki standardi i uvjeti koje izložba zahtjeva, prostor galerije preuređuje se uz uvođenje posebnih mjera osiguranja. Izložba se priprema već sedam mjeseci, a radovi koji će biti izloženi pripadaju privatnim kolekcijama i do sad se nisu mogli vidjeti u Hrvatskoj, objasnila je direktorica IPL Arta Iva Piglić Lazić, suorganizatorica izložbe.

Danas je najavljena spektakularna izložba 🌈PICASSO I MIRÓ: PRIJATELJSTVO SLOBODA🌈 u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer...

Objavljuje Umjetnički paviljon Juraj ŠporerSrijeda, 5. svibnja 2021.

Pablo Picasso i Joan Miró jedni su od najvećih i najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća koji su Španjolsku podigli u sam vrh kulturne scene. Njih dvojica upoznali su se u “glavnom gradu umjetnosti”, Parizu i postali veliki prijatelji, a upravo je iz tog prijateljstva niknula ideja o izložbi koja će okupiti njihove originalne radove, stoji na stranici Festival Opatija.

Pablo Picasso ostvario se u gotovo svim likovnim područjima. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate. Picasso je pokretač i pravca sugestivni ekspresionizam, koji kao i kubizam predstavlja pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti. Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica, a jedna od njih bila je i Dora Maar, Francuskinja hrvatskog podrijetla.

Miró je za sobom ostavio opus od oko 11.000 radova. Često je otvoreno izražavao prezir prema konvencionalnim metodama slikanja jer ih je smatrao simbolima buržoaskog društva. Njegovo najpoznatije djelo je skulptura Žena i ptica, izloženo u parku Miró u Barceloni.

Umjetnički paviljon Juraj Šporer nalazi se u samom srcu Opatije u neposrednoj blizini mora i uz središnju opatijsku crkvu sv. Jakova. Paviljon nosi naziv po Juraju Matiju Šporeru, liječniku i velikom promicatelju ideje o Opatiji kao morskom lječilištu.

Komentara 1

NE
nemanatrag
13:55 06.05.2021.

Bravo Opatija i bravo Ernie!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije