Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Slikarstvo Marka Zemana u zagrebačkoj Galeriji Marisall

izložba, Marko Zeman
arhiva VL
30.03.2011.
u 15:34

Slike su mu napućene likovima u nekom tmurnom, teškom, gustom krajoliku, u kojemu uvijek dominira ideja, a ne motiv šume. To je zrcalo Zemanove alegorijske slike svijeta

"Slikar Marko Zeman upravo jest jedan od autentičnih novih hrvatskih autora kojem je apsolutna sloboda imaginacije conditio sine qua non stvaralačkog čina. Za slikara istaknutog nervoznog temperamenta, u kojega se san i java tako žestoko isprepleću dosežući jedno u drugome svoju punoću, nemoguće je povući granicu stvarnog, omeđiti sanjano od zbiljskog. Zeman je jedan od onih umjetnika koji čvrstom strukturom kompozicije umije držati krhotine i jednoga i drugoga na okupu, stvarajući iz njih samostalnu zbilju, fikciju i tijelo, san o stvarnosti i stvarnost sna. Njegove slike bitno su obilježene fizičkim i duhovnim rastvaranjem kadra: rastvaranjem prema jednoj pomalo zagonetnoj i zakučastoj simbolici fizičkih utvara i duhovnih etera koji egzistiraju na njegovim platnima. Njegove su slike alegorijske slike svijeta mašte koje svoje simboličke figuralne motive crpe iz stripa, filma, književnosti, ekspresionističkog slikarstva ili iz muzike Boba Dylana. Slike su mu napućene likovima u nekom tmurnom, teškom, gustom krajoliku, u kojemu uvijek dominira ideja, a ne motiv šume. To je zrcalo Zemanove alegorijske slike svijeta koje se rastvara u ponoru koji tek duhovna projekcija sažima na jedno mjesto." Napisoa je to u katalogu izložbe Enes Quien.

Izložba Marka Zemana "Iz podruma" otvara se u petak 1. travnja u zagrebačkoj Galeriji Marisall, u 19 sati. Izložba je otvorena do 15. travnja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije