"Srpski film"

Spasojević je u 104 minute filma silovao sve društvene tabue

'srpski1_nnn_kul_200710'
Foto: ''
1/5
20.07.2010.
u 20:00

Žene su u "Srpskom filmu" potpuno ponižene i svedene na žrtve najžešćega seksualnog i psihofizičkog nasilja

Srđan Spasojević pogazio je sve zamislive tabue. Od eksplicitne seksualizacije djece i ponižavanja žena do inzistiranja na incestu u svim kombinacijama, proizveo je 104 minute filma koji će uzrujati mnoge gledatelje.

Njegov "Srpski film", čiji je najavni trailer samo nekoliko sati nakon postavljanja "odletio" s YouTubea, a potresao je i novinare američkih časopisa specijaliziranih za horor, uskoro će biti prikazan na Motovunskom filmskom festivalu.

Riječ je o jednom od najkontroverznijih filmova iz ovogodišnjeg programa, kojeg još od američke premijere u ožujku prati neviđena fama.

O čemu se zapravo radi?

Glavni je lik propali pornoglumac Miloš (Srđan Todorović), otac i latentni alkoholičar.Suočen s besparicom, odlučuje prihvatiti ponudu misterioznog redatelja Vukmira (Sergej Trifunović) koji mu daje sumnjivo velik honorar za snimanje filma o čijem sadržaju Miloš ne smije ništa znati.

Naoko laka zarada pretvara se u ponor najžešće seksualne torture u kojoj ništa nije sveto, a konačna žrtva bit će – Miloševa obitelj.

Stravični prizori u filmu redaju se tolikom brzinom da radnja katkad izmiče kontroli, a mračna fotografija i soundtrack prožet dječjim pjesmicama pridonose mučnoj atmosferi. Pristup temi izrazito je patrijarhalan: muškarci su nalogodavci i izvršitelji, žene tek objekti nasilja.

Najšokantnija nije količina krvi i sperme koja frca iz svakog kadra, već načini na koje redatelj uništava svoje likove. I upravo je to moment zbog kojeg mnogi smatraju da je Spasojević prešao granicu onoga što se na platnu smije prikazati.

Suvišno lamentiranje

Teza protagonista "Srpskog filma" upravo je suprotna: na platnu moramo prikazati najdublju patologiju modernog društva jer samo (realne) žrtve mogu nahraniti gledatelja.

Teoretiziranje o društvu torture stavljeno je u usta poludjelom Vukmiru, koji tvrdi kako se modernu Srbiju može prikazati samo kroz "snuff". Pretencioznim dijalozima nije trebao davati toliku snagu, baš kao što dijalozima u pornićima ne treba davati dublje značenje. No u "Srpskom filmu" i tako je iluzorno tražiti bilo kakvu mjeru.

Ključne riječi

Komentara 19

OB
-obrisani-
01:44 30.11.2010.

Lako je srpskom režiseru snimati takve horore sa ponižavanjem žena i silovanjima svega.... Mogao je dobit inspiraciju obilaskom znanih i neznanih, mnogih logora nedavnog rata, kao i ostalih strahota.

MA
madfam
21:30 20.07.2010.

Nisam gledala taj film, upravo zato sto sam upozorena. Naime, kolega koji deli sa mnom kancelariju je isao da ga pogleda, i sutradan mi je ispricao da je izasao na pola filma. Rekao mi je da je film ne samoo odvratan, vec i da reditelj 100% ima neku psihijatrijsku dijagnozu. Rekao mi je da on bas svasta moze da gleda, ali da je ovo definicija za FUJ FILM. Kako drzim da film treba nekoj drugoj svrsi da posluzi (licno volim da iz filma nesto naucim ili da me zabavi), to nisam sklona mazohistickim ispadima mucenja same sebe, a pogotovo ako nije neophodno. Nakon prepricavanja par scena koje je kolega cak vrlo blago i biranim recima opisao, resila sam da dijetu drzim na neki normalniji nacin, a ne da povratim na sred bioskopa. Dakle, sadisti, mazohisti, perverti i ostali clanovi populacije devijantnih, ovo je vasa poslastica. Vi ostali, budite pametni, pa idite da pogledate nesto vedrije i normalnije. Prijateljski pozdrav iz Vojvodine!

MA
Majur
20:09 20.07.2010.

Majko mila.....to je tako kad se u ime umjetnosti sve dopusta.....ajmo sad srbi koji se ovdje po forumu vucaraju....molim iskrene komentare o vasem dostignucu....i da,bez jasenovca ovaj put...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije