LONDONSKA KULTURNA RAZGLEDNICA

Spektakularna izložba Matissea i Picassa

29.07.2002.
u 00:00

* Na top-listi knjiga prednjače memoari tenisača Johna McEnroea, a u kinima je najgledaniji novi Spielbergov spektakl "Minority Report" * Kazališni hitovi su "Uživo iz Palestine - Priče pod okupacijom", "Dobročinitelji" M. Frayana i komedija "Živo! Djevojke!"

Željno očekivana retrospektiva najvećeg likovnog umjetnika britanske današnjice Luciana Freuda svakodnevno puni čuvenu londonsku galeriju Tate Britain. Enigmatični realist Freud ulazi u 80. godinu života, ali odolijeva svim valovima konceptualizma i pomodnosti, dokazujući neprolaznost klasičnih umjetničkih vrijednosti. Freud ne prestaje impresionirati svojim osebujnim stilom, originalnim i gotovo sablažnjivim pristupom portretiranju ljudi. Njegova je retrospektivna izložba jedan od kulturnih događaja godine, nešto što se "mora vidjeti".

Londonci će ovoga ljeta teško zadržali korak s kulturnim događajima i stvaralačkim procesima. Ponuda je velika i bogata, a po privlačnosti i značenju nenadmašan događaj priredila je galerija Tate Modern (novi dio Tatea, koji je maštovito smješten u bivšu elektranu na desnoj obali Temze). "Glavna priča" je izložba "Matisse i Picasso" - prvi zajednički "nastup" dvojice likovnih divova 20. st. Izložba je spektakularna. Otkako je otvorena, tisuće ljudi dolazi svakog dana vidjeti djela čija se vrijednost više ne mjeri novcem.

Nije to samo izložba skupocjenih djela nego i jedinstvena priča s puno iznenađenja o dvojici suparnika i prijatelja, o njihovim suprotnostima i umjetničkoj bliskosti, o tome kako su dva genija širila horizonte likovne umjetnosti i otvarala nove prostore izražavanja. Izložba "Matisse i Picasso" prava je senzacija i prilika kakva se obično pruža samo jednom u životu. Zbog velike navale, izložba će biti otvorena neprekidno dan i noć!

Britanski muzej privlači pak pozornost izložbom crteža od Brueghela do Rembrandta i riznicom Kraljice od Shebe, a Prirodoslovno-povijesni muzej senzacionalnom izložbom "Dino-ptica" i spektakularnom izložbom fotografija na otvorenom "Zemlja iz zraka".

Na polju glazbe nenadmašan je Proms. Ovo je 108. sezona koncertnih promenada pod pokroviteljstvom BBC-a, koja je počela iznimnim nastupom Simfonijskog orkestra BBC-a, a nastavlja se klasikom i premijerama najboljih svjetskih solista, ravnatelja, orkestara i ansambala iz cijeloga svijeta. Ove godine središnja je tema španjolski ritam i melodija. Proms ima posebno mjesto u životu Britanaca, s jedne strane po vrhunskoj glazbi, a s druge kao jedini događaj u godini s izrazito nacionalnim obilježjem. Zadnji koncert u londonskom Albert Hallu sav je u znaku britanskih trobojnica i zastavica, a ove godine bit će još više zbog Kraljičina "zlatnog jubileja" i kraljevske glazbe kroz stoljeća.

Kazališni hitovi su "Uživo iz Palestine - Priče pod okupacijom", "Dobročinitelji" Michaela Frayana i komedija "Živo! Djevojke!". Britansko izdavaštvo je u punom cvatu, a književni hitovi su "Grobne tajne" (tragom nestalih djevojaka iz Guatemale), "Hvatači snova" (Dreamcatcher) Stephena Kinga i "Djevice Venecije".

Trenutno je vodeća na top-listi agonija i ekstaza tenisa "Ozbiljno" - memoari Johna McEnroa. U kinima je na prvome mjestu novi Spielbergov spektakl "Minority Report", slijede popularni "Spiderman" i "Rođendanska djevojka" (Nicole Kidman).

Piše Željko Toth

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije